Connecta amb nosaltres

Societat

Una sentència anul·la l’OS de Blai i Blesa que obliga a replantejar la reducció horària

Publicat

on

@4tito4 / L’Ajuntament la recorrerà i s’espera que l’ordenança es mantingui a l’estiu. El veredicte deslegitima la normativa municipal i des del Gremi de Restauració s’avisa que quan el dictamen sigui ferm demanarà reclamacions patrimonials. 

El serial que estan escrivint els veïns i els restauradors dels carrers Blai i Blesa ha tancat un nou capítol i no serà l’últim. L’anhelat objectiu perquè convisqui l’oci i el descans veïnal no sembla tenir punt d’acord i això que a principis de 2016 semblava una realitat. No va ser més que un miratge. L’Ordenació Singular (OS) de terrasses d’aquests dos carrers, que tenia com a gran novetat que feia tancar una hora abans respecte als horaris de la ciutat, va rebre l’empenta necessària amb l’aprovació al ple de maig de l’Ajuntament de Barcelona. El Gremi de Restauració de Barcelona va amenaçar amb la presentació d’un contenciós administratiu i així ho va fer l’abril de l’any passat. El març d’enguany, el jutge ha decidit anul·lar aquesta regulació i el consistori ha presentat recurs contra el dictamen judicial. 

“Vam avisar que no hi havia consens amb la restauració”, diu el director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols. “Això és fals”, replica el membre d’Alerta Poble-sec, Jaume Ortí, i afegeix: “a les reunions prèvies a l’aprovació van venir. És poc creïble que no sabien res”. Ortí assegura que en aquestes negociacions “tots vam cedir” per arribar a una normativa “singular”. Un creuament de declaracions fruit de la sentència del Jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona que tomba l’OS de Blai i Blesa i que deixa en suspens tota la feina feta els últims anys. En la resolució s’indica que la reducció horària “no es pot fer per àmbit” i si es fa, hauria de ser “local per local”. També apunta que “l’existència de queixes veïnals no permet una actuació de caràcter general i indiscriminada”. Per aquest motiu, Pallarols veu que l’Ajuntament té “una voluntat de gesticulació” i insisteix que “va imposar una decisió i aquesta no s’ajustava a la legalitat”. Terrasses Blai bis (2)

El representant dels restauradors de la ciutat qualifica de “bona notícia” la decisió judicial, però també “per als veïns”, perquè “el compliment de la llei, sempre s’hauria de celebrar per tothom”. Un aspecte del que discrepa la veïna de Blai i activista del Poble-sec, Thaïs Bonilla, “aquesta hora de menys s’ha notat, perquè quan acaben s’hi ha de sumar, mínim, una altra, mentre la gent marxa i no marxa”. Pallarols qüestiona que les queixes siguin tan esteses i redueix “a uns pocs” els que s’han agrupat. A més, recorda que “no fa pas tants anys els problemes del carrer Blai eren molt més importants i que realment generaven preocupació” i considera “un èxit” aquesta transformació.       

La Plataforma Som Paral·lel, en un comunicat, valora la decisió del jutge, subratllant que “té conseqüències directes” sobre la salut. Detalla que hi ha veïns “amb problemes mèdics greus” i assenyalen “al lobby de restauradors”. Exigeixen al govern municipal “contundència” contra “la màfia, que està destrossant el barri”. Per tot plegat, hi ha programades mobilitzacions en les pròximes setmanes. 

Voluntat de modificació

La regulació d’aquests dos carrers del barri significaven una particularitat respecte a la resta de Barcelona. Tot i el revés judicial, la voluntat de l’Ajuntament és continuar amb una modificació de l’ordenança de terrasses. Fonts municipals apunten, però, a que sigui “flexible” i s’adapti “a les necessitats del veïnatge a cada emplaçament dins del marc legal”. Advoquen per un “equilibri” entre els dos actors implicats en aquest conflicte. 

En aquesta línea, Pallarols es mostra cooperatiu i “obert al diàleg”. “Si hi ha una petita part que genera molèsties, això s’ha d’abordar i trobaran una aliança del sector de la restauració”, complementa. Ortí demana “un registre” de les parts participants si s’han de tornar a seure a negociar un nou pla d’usos, amb la finalitat d’estalviar malentesos futurs. No obstant això, des del consistori determinen que l’horari és un element que “ajudarà a que no hi hagi la percepció d’apropiació de l’espai públic”. 

Presentació de recurs

Des d’Alerta Poble-sec confirmen que l’Ajuntament recorrerà la sentència i en aquesta segona instància Ortí espera que es “corregeixin” errors com els informes C BLAI (2)de sonometria i es canviï la qualificació ambiental del carrer Blai. Pallarols ho veu “un error” i avisa que un cop hi hagi fermesa judicial es demanaran reclamacions patrimonials, que per ara desconeix de quina quantitat d’euros es tractaria. El portaveu de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez, recorda que “des de fa més de deu anys” ja van advertir “del descontrol” que es donava en aquesta zona del barri i “ara desemboca en aquesta dificultat per trobar una solució”, encara que no veu la judicialització com la millor via, tot i que els fets sembla que ho conduiran cap aquesta direcció.  

A les portes de l’estiu 

El veredicte ha arribat amb la primavera recent estrenada i amb el canvi d’horari, en el que hi ha més hores de sol. Factors que conviden a prendre alguna cosa a l’aire lliure i també allargar el ressopó. “Hem salvat la temporada d’estiu”, expressa Pallarols. Per a ell, els establiments de Blai i Barcelona són un motor econòmic i un generador de llocs de treball, elements que el converteixen en un sector “clau”. Defensa la presència de terrasses per ser “patrimoni” de la ciutat. Una teoria sustentada amb dades: un 82,9% dels usuaris són barcelonins, un 2,7% de l’àrea metropolitana i un 14,4% turistes. Unes números obtinguts d’un estudi elaborat per la Universitat de Barcelona, a petició del Gremi. Per contra, des d’Alerta Poble-sec s’espera que mentre el dictamen no sigui ferm, l’OS continuarà vigent i això potser pugui arribar més enllà del període estival. “Esperem que així sigui”, confessa esperançada Bonilla.

Societat

La Casa de la Premsa acollirà una extensió de l’Institut del Teatre

L’edifici obrirà les portes pel centenari de l’Exposició del ‘29 i encabirà espais per a les entitats locals

Publicat

on

Gir de guió. Després de descartar la idea d’encabir-hi una biblioteca (aquesta s’ubicarà a la nau de Blesa), la Casa de la Premsa finalment acollirà el nou Centre de Recerca i Acció Comunitària en Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. L’equipament, que haurà d’entrar en funcionament l’any 2029 amb motiu del centenari de l’Exposició Internacional, també reservarà espais a les entitats que han impulsat la seva restauració. Val a dir, però, que el projecte encara està molt verd i que, a hores d’ara, només se sap que la transformació serà finançada per la Diputació de Barcelona (encara que l’esforç tècnic anirà a càrrec de l’Ajuntament, el qual tampoc ha definit cap pressupost).

El nou espai, vinculat a l’Institut del Teatre, serà l’evolució de l’actual Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques que hi ha a la plaça de Margarida Xirgu. Dit d’una altra, reinventarà l’actual servei i l’abordarà des de tres eixos. D’entrada, no només preservarà el patrimoni, sinó que també li donarà vida i el farà accessible a totes les persones que en vulguin fer-ne ús. Hi haurà col·leccions, préstecs, suport expert a la cerca i a la recerca, etc. En paral·lel, hi haurà recerca pràctica; és a dir, residències artístiques, laboratoris… I, per últim, l’edifici es convertirà en un espai d’acció comunitària i de foment de programes educatius.

L’associació Casa de la Premsa tindrà un espai garantit a l’edifici

Segons el responsable de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González, l’obra “dignificarà” un edifici que, històricament, mai ha acollit activitats “a l’alçada”. “Nosaltres estarem a l’altura de les circumstàncies i de l’equipament, perquè a més ho farem de la mà dels veïns i veïnes que han reivindicat aquesta necessària recuperació”, ha detallat. De fet, els usos veïnals que es van pactar en un primer moment continuen sobre la taula, encara que s’haurà de fer “encaje de bolillos”, en paraules de la regidora del Districte, Raquel Gil, per veure quins espais de l’edifici ocupen finament.

Continua llegint

Societat

L’avantprojecte del nou CECOR a les Tres Xemeneies presenta deficiències

Publicat

on

Per

El Departament de Prevenció de Riscos Laborals (DPRL) de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat l’avantprojecte per ubicar el Centre de Coordinació Operativa de Emergències (CECOR) a l’edifici Llac de les Tres Xemeneies,. Segons un informe al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, el projecte, impulsat per l’empresa municipal BIMSA i la Gerència de Seguretat, presenta “incompliments” i “deficiències” en seguretat, salut i higiene laboral.

Redactat per Bogom Arquitectura, l’avantprojecte no compliria amb normes bàsiques, com l’alçada mínima de tres metres als locals de treball o les condicions ambientals (temperatura, ventilació, soroll i il·luminació).L’informe també assenyala problemes en el sistema de protecció contra incendis, com la manca de senyalització d’extintors, il·luminació d’emergència i vies d’evacuació.

A més, l’avantprojecte no especifica quin mobiliari es faria servir per evitar la lipoatrofia semicircular, ni les mesures de seguretat en cables elèctrics o paviments.

En declaracions al mateix mitjà de comunicació, l’Ajuntament defensa que el projecte està en fase inicial i que és habitual rebre informes de millora. Fonts municipals asseguren que s’han fet reunions per incorporar correccions al projecte bàsic, que es tancarà en setmanes i es tornarà a avaluar.

El CECOR, actualment ubicat al carrer de Lleida, gestiona emergències amb personal de la Guàrdia Urbana, Bombers, Mossos i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Continua llegint

Societat

“Aprofitem els aliments”: menys malbaratar, més aprofitar

Cada família a Catalunya llença 63 kg de menjar per any i la Generalitat impulsa una campanya per millorar els hàbits de compra i consum

Publicat

on

Per

Les llars catalanes van llençar a les escombraries més de 173.000 tones d’aliments l’any passat. Són 63 kg de menjar per llar que mai van arribar al plat. Aquesta pèrdua té un cost econòmic enorme: 902 milions d’euros en total, és a dir, 330 euros per família i 112 euros per persona. Encara més: tot aquest menjar podria nodrir prop de 275.000 persones durant un any. Les dades formen part de l’estudi sobre el malbaratament alimentari a les llars de Catalunya encarregat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i elaborat pels centres de recerca CREDA i IRTA.

Per revertir aquesta situació, el Govern posa en marxa la quarta edició de la campanya “Aprofitem els aliments”. Cada petit gest compta: aprofitar les sobres, planificar millor les compres i conservar correctament els aliments són accions que, multiplicades per tota la societat, poden marcar la diferència. Però el malbaratament no s’origina només a les llars: sino que es produeix al llarg de tota la cadena alimentària —des del camp fins als punts de venda— per causes tan diverses com la climatologia, els criteris estètics, el desajust entre la oferta i la demanda. Per això, la lluita contra el malbaratament requereix la implicació de tots els actors, des dels productors fins als consumidors.

“Aprofitem els aliments”

La campanya del Govern s’emmarca al voltant del 29 de setembre, Dia Internacional de la Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris, i compta amb la col·laboració i participació del sector de la restauració, la Fundació Espigoladors, la Plataforma Aprofitem els Aliments, l’Oficina Conjunta per l’Alimentació Sostenible així com d’altres entitats i organitzacions del sector agroalimentari.

La campanya d’enguany ofereix els àpats Gastrorecup, la Marató d’Espigolades i el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que aquest any tindrà lloc a Vic.

Restaurants contra el malbaratament

Els àpats Gastrorecup se celebra del 30 de setembre al 31 d’octubre amb una idea clara: el menjar que sobra pot convertir-se en un plat deliciós, demostrant que la creativitat a la cuina és una eina poderosa contra el malbaratament.

L’edició d’enguany reuneix 65 restaurants gastronòmics de Catalunya. Hi participaran 31 establiments a Barcelona, 7 a Tarragona, 13 a Lleida i 14 a Girona, oferint-hi menús que sensibilitzen sobre la importància de l’aprofitament dels aliments i les pràctiques sostenibles en la restauració.

Jornada de Gastrorecup al restaurant de l’Hotel Pessets de Sort (Lleida). Autor: Departament d’Agricultura

Marató d’espigolades

El dissabte 4 d’octubre arriba la 5a Marató #JoEspigolo, amb espigolades simultànies a diferents punts de Catalunya: Terres de Lleida, Camp de Tarragona, Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Alt Empordà. L’any passat, els participants van recuperar 12.128 kg d’aliments, destinats a entitats socials. L’espigolament consisteix a collir fruites i verdures dels camps que han estat descartades del circuit comercial, però que encara són perfectes per al consum.

D’altra banda, el diumenge 5 d’octubre tindrà lloc el Gran Dinar d’Aprofitament a Vic, que reunirà unes 400 persones per gaudir d’un àpat gratuït preparat amb aliments recuperats. Els xefs d’Osona Cuina lideraran la jornada, que inclourà tallers, cuina en directe i una parada de fruites i verdures espigolades.

A més, en el marc de les festes de la Mercè 2025 i la Fira de Sant Miquel de Lleida, s’organitzaran activitats de sensibilització sobre la prevenció del malbaratament als serveis de distribució gratuïta d’aliments.

Quins aliments es malbaraten més a les llars?

Les fruites i les verdures encapçalen la llista, amb un 22% i un 21% del total malbaratat respectivament. Els productes d’origen animal —carn, peix, ous i làctics— sumen un 22%. Entre els aliments cuinats, les amanides representen un 12,5%, els plats de pasta un 12,4% i els plats de carn i peix gairebé un 10%. La pasta i l’arròs, juntament amb els llegums, també són dels més desaprofitats. Un 16% del malbaratament es deu a l’aspecte físic dels aliments, mostrant que sovint rebutgem productes simplement perquè no semblen “perfectes”.

Causes del menjar llençat a casa?

Els hàbits de consum de la població són una de les principals causes de malbaratament alimentari a les llars: incorrecta planificació de la compra, mala gestió de les dates de consum preferent i les dates de caducitat, l’absència de reaprofitament i la quantitat d’aliments cuinats sobrants, així com el rebuig de productes per l’aspecte físic.

De fet, cada català llença de mitjana 21,56 kg anuals de menjar a l’any. Del total d’aquests aliments, s’ha estimat que el 70% dels aliments llençats són aliments no cuinats. I només un 16% dels consumidors reconeix que malbarata. La majoria subestima la quantitat real que llença, especialment productes animals com la carn i els embotits.

Impacte ambiental

Pel que fa a l’impacte ambiental sobre el planeta, el malbaratament alimentari, transformat en emissions de CO₂, equival a 21.716 vols de 200 passatgers de Barcelona a Brussel·les. Concretament, el malbaratament genera 462 milions de kg de CO₂ equivalents, l’equivalent a les emissions anuals de 73.000 persones.

La campanya “Aprofitem els aliments” s’emmarca dins de l’Estratègia Alimentària de Catalunya 2024-2028 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que té com a finalitat avançar cap a un model alimentari més sostenible, transformador i fonamentat en l’economia circular a Catalunya.

Imatge principal:  Campanya “Aprofitem els Aliments”, iniciativa impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per reduir el malbaratament alimentari

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024