Connecta amb nosaltres

Societat

Ja no és el meu barri

Publicat

on

Anna Pruna / Els veïns manifesten el seu malestar per culpa del soroll, la brutícia i l’incivisme a diverses zones del Poble-sec.

Punts negres

Quan els veïns van veure, per fi, acabades les obres de remodelació de la plaça de las Navas ara fa 5 anys, poc s’imaginaven que allò seria el principi del seu malson. Avui, intentar conciliar el son nit rere nit és una utopia, esquivar a primera hora del matí tota la brutícia acumulada a la plaça és una gesta i creuar la plaça a partir del vespre sense rebre una pilotada és gairebé un miracle. Aquesta mateixa plaça és un lloc tranquil i agradable durant el dia, plena de vida i amb terrasses i equipaments infantils on els nens poden jugar i els familiars llegir el diari asseguts al mobiliari urbà. Però la tranquil·litat acaba aviat: “A la tarda la plaça es converteix en un espai per jugar a futbol, cosa que no està permesa, o per anar en bicicleta. Tens sort si no reps una pilotada i les persones grans estan intimidades, no s’atreveixen a baixar a la plaça.” Són paraules d’un veí del barri des de fa 20 anys que, fart d’aquesta situació, va haver de mudar-se a un altre carrer: “M’he hipotecat la vida per canviar de casa, però m’estava tornant boig”, diu.  I el pitjor arriba a la nit: “Quan les terrasses tanquen, i són puntuals, certs grups de gent es queden a la plaça i comencen les molèsties. Hi ha grups amb nens petits que passen l’estona cridant i fent pícnics a la plaça fins a la matinada”, explica en Quim Navarro, un dels veïns afectats per aquesta situació que està fart de comprovar que l’únic que fa la Guàrdia Urbana és fer acte de presència sense actuar ni posar sancions.

IMG_20170705_194135 (2)

Pancarta reivindicativa a la Plaça de las Navas/ Anna Pruna

Grups conflictius

Un altre dels grups que pernocta a diari en aquesta plaça està format per joves, molts d’ells menors d’edat, que juguen a futbol, practiquen skate, beuen alcohol i fins i tot posen música a tot volum fins que se’n cansen. Els veïns denuncien que aquest grup és cada vegada més gran i que a la policia se li està anant de les mans. “Ambdós grups, explica en Quim, comparteixen un nul respecte pels veïns que hem baixat a intentar dialogar amb ells, arribant a insultar-nos i a amenaçar-nos”. Altres veïns expliquen que els seus fills adolescents no s’atreveixen a passar per la plaça i que al tornar de l’escola passen per altres carrers per evitar conflictes amb els qui s’han convertit en els “amos” de l’espai. La brutícia és un altre dels problemes que afronten els qui viuen a la plaça de las Navas: “Hi ha qui fins i tot pixa al mig de la plaça i cada matí et trobes tota la brossa al terra, al voltant dels bancs que utilitzen” expliquen des de l’Associació de veïns Plaça Navas (AVPN). La consellera del districte, Carolina López, coneixedora de la situació, diu que “el problema no és que es netegi poc la plaça sinó que se’n fa un ús intensiu” i que “fins que no arriba el primer dispositiu de neteja hi ha moltes queixes veïnals per la brutícia”.

La Plaça del Molino

Però la de las Navas no és l’única plaça que desperta queixes entre els veïns. Un altre dels punts negres del Poble-sec és la Plaça de la Bella Dorita, més coneguda com la plaça del Molino. La Núria Pallejà, de la papereria Nuka, explica que recentment la plaça està envaïda per persones sense sostre que cada nit “beuen i fan les seves necessitats a la plaça”, molèsties que se sumen a les ja habituals de la zona com els grups de joves que van a l’Apolo i beuen a la plaça impedint el descans dels veïns. Una altra de les preocupacions dels veïns del barri és l’augment dels robatoris i furts que recentment estan tenint lloc a aquesta i d’altres zones.

Les Tres Xemeneies

DEIXALLES 3

Brutícia en un dels estanys secs de la Plaça de les Tres Xemeneies/ Anna Pruna

A la plaça de les Tres Xemeneies el principal problema dels veïns són els grups de joves que hi passen les nits bevent i fent soroll. Però darrerament s’hi han sumat d’altres com la gran quantitat de brutícia que acumulen les persones que passen la nit als jardins. “Amb el bon temps la situació empitjora. La plaça és un focus de porqueria i de misèria humana”, lamenta la Carme Nicolàs, veïna de la zona. Davant d’aquesta situació, des del districte asseguren que estan fent “seguiment” i que hi ha un equip de 4 persones destinat a orientar a les persones sense llar que dormen a la plaça.

Solucions a la tornada de vacances

La consellera Carolina López explica que s’ha aprovat una Mesura de millora de les relacions de proximitat a l’espai públic i que han enquestat els veïns de la plaça de las Navas porta a porta, els han demanat proposar solucions i els han convidat a una taula per coordinar tot el procés: “A la tornada de vacances seurem amb el veïnat per coproduir un pla de convivència” explica. Davant d’això els veïns reclamen mesures concretes abans de setembre, ja que els mesos més problemàtics són els d’estiu.

“No podem dormir”

PLAÇA NAVAS-AVPN 3

La plaça de las Navas al matí / AVPN

Aquesta és l’afirmació més escoltada entre els veïns de la Plaça de las Navas, la del Molino i la de les Tres Xemeneies. Una situació alarmant que, en concret a la plaça de las Navas, ja fa massa temps que dura: “Això està començant a afectar la nostra salut. No dormir un mínim d’hores fa que no rendeixis bé a la feina i cada nit ens trobem amb la mateixa situació”, diu en Quim, que viu a la plaça des de fa un any. A l’estiu la situació és encara pitjor: “És insostenible. Hem de dormir amb les finestres tancades i passar calor” comenten des de l’AVPN. Des de l’abril a l’octubre s’augmenta el dispositiu nocturn de la guàrdia urbana però els veïns asseguren que la mesura no és suficient: “Cap dels veïns hem vist mai que posin una multa tot i trobar-se cada nit amb la mateixa gent” diu en Quim. “I com venen amb les sirenes posades, quan arriben a la plaça els grups conflictius dissimulen i amaguen les begudes”, afegeixen els integrants de l’AVPN. A la plaça de la Bella Dorita la situació no és gaire millor: “Tinc la terrassa i el menjador sobre la plaça i les nits són horroroses pel soroll. És una festa contínua i ja no sabem com frenar-ho”, diu la Núria. I els veïns dels jardins de les Tres Xemeneies reclamen també solucions urgents per poder descansar a les nits: “Caldria una patrulla policial gairebé de forma permanent”, explica la Carme. Amb tot, al veïnat només li resta esperar que des de l’Ajuntament es plantegin mesures excepcionals durant els mesos de calor per evitar problemes més greus de convivència que ja es comencen a presagiar.

 LES CLAUS

  • Carolina López (Consellera del Districte de Sants Montjuïc):

“S’ha augmentat el dispositiu nocturn de la guàrdia urbana amb una unitat formada per cinc agents i un caporal per a tot el districte”

  • Associació de veïns Plaça de las Navas:

“La gent té por de passar per la plaça. Fa anys que demanem solucions i fins i tot ens hem plantejat fer patrulles veïnals”

  • Carme Nicolàs (Veïna Jardins de les Tres Xemeneies):

“Fa 10 anys que visc aquí i la situació ha empitjorat molt. Tenim sensació de deixadesa, sembla que ningú estigui per la tasca de solucionar-ho”

  • Núria Pallejà (Veïna de la plaça de la Bella Dorita):

“La plaça està plena de persones alcohòliques que embruten i fan sarau. La policia ens diu que l’únic que poden fer és demanar-los que no facin soroll”

Societat

L’Aula Ambiental recull 135 kg de deixalles a Montjuïc en una hora

Els 84 voluntaris han dedicat un matí a recollir i classificar els residus de l’espai

Publicat

on

Per

L’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc ha organitzat aquest abril una neteja a la muntanya de Montjuïc, amb la col·laboració de Cuidem Montjuïc i el suport dels operaris del Pla Endreça, Barcelona + Sostenible i l’Ajuntament de Barcelona. L’activitat ha reunit 58 voluntaris que, en menys d’una hora, han recollit 135 quilos de residus, mostrant la implicació del veïnat en la cura d’aquest espai natural.

Els residus han estat classificats en 83 quilos de fracció resta, 16 quilos d’envasos lleugers, 14 quilos de vidre, 4 quilos de paper i 18 quilos d’altres materials, com ferralla, cables, piles, bateries i tèxtils. Aquesta tasca, que s’ha dut a terme en diversos senders i zones de la muntanya, ha permès recuperar la netedat d’un entorn molt freqüentat, alhora que ha subratllat la necessitat de reduir la producció de deixalles.

Els participants, de diverses edats, han dedicat un matí a recollir i classificar residus, en un ambient de col·laboració. Segons l’Aula Ambiental, la jornada ha servit per conscienciar sobre la gestió de residus i reforçar el compromís amb la preservació de Montjuïc. Aquesta iniciativa ha posat en relleu la importància de les accions col·lectives per mantenir els espais naturals. 

Continua llegint

Societat

El pis de La Medusa serà desnonat malgrat les propostes de lloguer social

Publicat

on

Fa cinc anys, la Júlia va ocupar un pis buit del carrer Nou de la Rambla. Era 2020, acabava de sortir del confinament, i moltes portes tancades (com la d’aquell pis) no tenien cap funció ni vida a dins.

Ara, el pròxim 16 de maig, aquesta mateixa porta es podria tancar per ordre judicial. El desnonament està previst a les 8 hores del matí i ha aixecat una onada de suport al barri. El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia que la propietat de l’habitatge s’ha negat en reiterades ocasions a negociar un lloguer social, malgrat que s’han presentat propostes dins la Llei pel Dret a l’Habitatge.

“La Júlia ha fet el pas per regularitzar la seva situació. Ha ofert pagar fins a 833 euros, però la propietat no vol parlar amb persones que han ocupat”, explica l’Elena, membre del sindicat.

El pis, batejat com La Medusa, forma part de la xarxa d’habitatge impulsada pel Sindicat de Barri, que defensa l’okupació com a eina legítima per fer front a la mercantilització de l’habitatge. “No volem treballar per tal que els rendistes no ho facin. L’okupació és una forma de recuperar espais que han estat trepitjats per l’especulació, és una eina de resistència contra la privatització de tot allò que ens pertany: la terra, la casa, el barri i la ciutat”, afegeix l’Elena.

El 2021, la Júlia va guanyar el judici penal relacionat amb el cas, un fet que va obrir la porta a una possible regularització legal. El 2023 es va presentar una proposta de lloguer social de 725 euros, i el novembre de 2024 l’empresa propietària va oferir un lloguer de 400 euros mensuals durant un any a canvi que marxés després. La proposta, però, va ser rebutjada. Aquest març, la Júlia va tornar a oferir una quantitat superior per quedar-s’hi, però la propietat va ignorar-ho.

Durant aquest període, la Júlia ha acollit altres persones desnonades i ha convertit l’habitatge en un espai de suport mutu.  Per al Sindicat, aquest pis és símbol d’una lluita col·lectiva. De fet, expliquen que aquest cas és un exemple més de com es fa fora gent vulnerable per especular. “Si no ens deixen viure amb dignitat, prendrem allò que és nostre”, conclou l’Elena. •

Continua llegint

Societat

Creix la indignació veïnal per les sessions musicals que se celebren en el nou restaurant de la Font del Gat

El Grup Confiteria, responsable de l’espai, programa pràcticament cada dia música en directe i sessions de DJ

Publicat

on

La Font del Gat, ubicada als Jardins de Laribal a Montjuïc, va reobrir les seves portes el passat 24 d’abril, sota la gestió del Grup La Confiteria, després d’una rehabilitació iniciada el 2023. L’objectiu? Recuperar l’esperit popular d’aquest espai modernista dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i convertint-lo en un punt de trobada cultural i social.

Quatre anys de tancament i una nova vida

Després que la pandèmia obligués a suspendre’n l’activitat, la Font del Gat va quedar en un estat d’abandonament, amb els Jardins de Laribal perdent part del seu atractiu. La reobertura, inicialment prevista per a l’estiu de 2024, es va endarrerir per la complexitat de les obres de rehabilitació. 

La programació genera tensions

Tot i els problemes de calendari, finalment la Font del Gat ha reobert les seves portes amb una extensa programació. Els dimecres hi ha música en directe, els dijous es dediquen a “Sopars del Gat” amb cuiners convidats, i els divendres i dissabtes a la tarda se celebren sessions de DJ i sopars a la fresca. Els caps de setmana inclouen un “Vermut Musical” al migdia i els diumenges una arrossada popular. Activitats, però, que sovint s’allarguen fins a la nit, fet que ha generat malestar entre els veïns, que demanen horaris més estrictes i mesures per reduir l’impacte del soroll i el trànsit que genera.

En aquest sentit, els veïns asseguren que la part posterior de la Font del Gat s’ha convertit en un aparcament improvisat, el qual genera trànsit i soroll en una àrea natural que fins ara es mantenia relativament tranquil·la. També es queixen que les activitats del bar, que assenyalen que s’estenen fins ben entrada la nit.

La Beatriz Ortega i el Miquel Pasqual, una parella resident, també ha alçat la veu: “Això no és el que ens van prometre. Ens van dir que seria un espai cultural tranquil, obert al barri. Però el que tenim són nits sense dormir i gent entrant i sortint a totes hores”, explica Ortega. “Ens sentim enganyats i abandonats”, afegeix Pasqual.

No tots, però, comparteixen la mateixa visió. Olivia Miró, una altra veïna i usuària de l’espai, defensa el projecte: “Entenc les queixes, però també cal veure el valor que pot tenir un espai com aquest. Ha tornat a donar vida a una zona que estava deixada, i molts joves del barri ho agraeixen.” Tot i això, reconeix que caldria trobar un equilibri: “Potser s’ha d’ajustar l’horari i posar més control, però no cal demonitzar qualsevol activitat cultural”. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024