Connecta amb nosaltres

Societat

Ja no és el meu barri

Publicat

on

Anna Pruna / Els veïns manifesten el seu malestar per culpa del soroll, la brutícia i l’incivisme a diverses zones del Poble-sec.

Punts negres

Quan els veïns van veure, per fi, acabades les obres de remodelació de la plaça de las Navas ara fa 5 anys, poc s’imaginaven que allò seria el principi del seu malson. Avui, intentar conciliar el son nit rere nit és una utopia, esquivar a primera hora del matí tota la brutícia acumulada a la plaça és una gesta i creuar la plaça a partir del vespre sense rebre una pilotada és gairebé un miracle. Aquesta mateixa plaça és un lloc tranquil i agradable durant el dia, plena de vida i amb terrasses i equipaments infantils on els nens poden jugar i els familiars llegir el diari asseguts al mobiliari urbà. Però la tranquil·litat acaba aviat: “A la tarda la plaça es converteix en un espai per jugar a futbol, cosa que no està permesa, o per anar en bicicleta. Tens sort si no reps una pilotada i les persones grans estan intimidades, no s’atreveixen a baixar a la plaça.” Són paraules d’un veí del barri des de fa 20 anys que, fart d’aquesta situació, va haver de mudar-se a un altre carrer: “M’he hipotecat la vida per canviar de casa, però m’estava tornant boig”, diu.  I el pitjor arriba a la nit: “Quan les terrasses tanquen, i són puntuals, certs grups de gent es queden a la plaça i comencen les molèsties. Hi ha grups amb nens petits que passen l’estona cridant i fent pícnics a la plaça fins a la matinada”, explica en Quim Navarro, un dels veïns afectats per aquesta situació que està fart de comprovar que l’únic que fa la Guàrdia Urbana és fer acte de presència sense actuar ni posar sancions.

IMG_20170705_194135 (2)

Pancarta reivindicativa a la Plaça de las Navas/ Anna Pruna

Grups conflictius

Un altre dels grups que pernocta a diari en aquesta plaça està format per joves, molts d’ells menors d’edat, que juguen a futbol, practiquen skate, beuen alcohol i fins i tot posen música a tot volum fins que se’n cansen. Els veïns denuncien que aquest grup és cada vegada més gran i que a la policia se li està anant de les mans. “Ambdós grups, explica en Quim, comparteixen un nul respecte pels veïns que hem baixat a intentar dialogar amb ells, arribant a insultar-nos i a amenaçar-nos”. Altres veïns expliquen que els seus fills adolescents no s’atreveixen a passar per la plaça i que al tornar de l’escola passen per altres carrers per evitar conflictes amb els qui s’han convertit en els “amos” de l’espai. La brutícia és un altre dels problemes que afronten els qui viuen a la plaça de las Navas: “Hi ha qui fins i tot pixa al mig de la plaça i cada matí et trobes tota la brossa al terra, al voltant dels bancs que utilitzen” expliquen des de l’Associació de veïns Plaça Navas (AVPN). La consellera del districte, Carolina López, coneixedora de la situació, diu que “el problema no és que es netegi poc la plaça sinó que se’n fa un ús intensiu” i que “fins que no arriba el primer dispositiu de neteja hi ha moltes queixes veïnals per la brutícia”.

La Plaça del Molino

Però la de las Navas no és l’única plaça que desperta queixes entre els veïns. Un altre dels punts negres del Poble-sec és la Plaça de la Bella Dorita, més coneguda com la plaça del Molino. La Núria Pallejà, de la papereria Nuka, explica que recentment la plaça està envaïda per persones sense sostre que cada nit “beuen i fan les seves necessitats a la plaça”, molèsties que se sumen a les ja habituals de la zona com els grups de joves que van a l’Apolo i beuen a la plaça impedint el descans dels veïns. Una altra de les preocupacions dels veïns del barri és l’augment dels robatoris i furts que recentment estan tenint lloc a aquesta i d’altres zones.

Les Tres Xemeneies

DEIXALLES 3

Brutícia en un dels estanys secs de la Plaça de les Tres Xemeneies/ Anna Pruna

A la plaça de les Tres Xemeneies el principal problema dels veïns són els grups de joves que hi passen les nits bevent i fent soroll. Però darrerament s’hi han sumat d’altres com la gran quantitat de brutícia que acumulen les persones que passen la nit als jardins. “Amb el bon temps la situació empitjora. La plaça és un focus de porqueria i de misèria humana”, lamenta la Carme Nicolàs, veïna de la zona. Davant d’aquesta situació, des del districte asseguren que estan fent “seguiment” i que hi ha un equip de 4 persones destinat a orientar a les persones sense llar que dormen a la plaça.

Solucions a la tornada de vacances

La consellera Carolina López explica que s’ha aprovat una Mesura de millora de les relacions de proximitat a l’espai públic i que han enquestat els veïns de la plaça de las Navas porta a porta, els han demanat proposar solucions i els han convidat a una taula per coordinar tot el procés: “A la tornada de vacances seurem amb el veïnat per coproduir un pla de convivència” explica. Davant d’això els veïns reclamen mesures concretes abans de setembre, ja que els mesos més problemàtics són els d’estiu.

“No podem dormir”

PLAÇA NAVAS-AVPN 3

La plaça de las Navas al matí / AVPN

Aquesta és l’afirmació més escoltada entre els veïns de la Plaça de las Navas, la del Molino i la de les Tres Xemeneies. Una situació alarmant que, en concret a la plaça de las Navas, ja fa massa temps que dura: “Això està començant a afectar la nostra salut. No dormir un mínim d’hores fa que no rendeixis bé a la feina i cada nit ens trobem amb la mateixa situació”, diu en Quim, que viu a la plaça des de fa un any. A l’estiu la situació és encara pitjor: “És insostenible. Hem de dormir amb les finestres tancades i passar calor” comenten des de l’AVPN. Des de l’abril a l’octubre s’augmenta el dispositiu nocturn de la guàrdia urbana però els veïns asseguren que la mesura no és suficient: “Cap dels veïns hem vist mai que posin una multa tot i trobar-se cada nit amb la mateixa gent” diu en Quim. “I com venen amb les sirenes posades, quan arriben a la plaça els grups conflictius dissimulen i amaguen les begudes”, afegeixen els integrants de l’AVPN. A la plaça de la Bella Dorita la situació no és gaire millor: “Tinc la terrassa i el menjador sobre la plaça i les nits són horroroses pel soroll. És una festa contínua i ja no sabem com frenar-ho”, diu la Núria. I els veïns dels jardins de les Tres Xemeneies reclamen també solucions urgents per poder descansar a les nits: “Caldria una patrulla policial gairebé de forma permanent”, explica la Carme. Amb tot, al veïnat només li resta esperar que des de l’Ajuntament es plantegin mesures excepcionals durant els mesos de calor per evitar problemes més greus de convivència que ja es comencen a presagiar.

 LES CLAUS

  • Carolina López (Consellera del Districte de Sants Montjuïc):

“S’ha augmentat el dispositiu nocturn de la guàrdia urbana amb una unitat formada per cinc agents i un caporal per a tot el districte”

  • Associació de veïns Plaça de las Navas:

“La gent té por de passar per la plaça. Fa anys que demanem solucions i fins i tot ens hem plantejat fer patrulles veïnals”

  • Carme Nicolàs (Veïna Jardins de les Tres Xemeneies):

“Fa 10 anys que visc aquí i la situació ha empitjorat molt. Tenim sensació de deixadesa, sembla que ningú estigui per la tasca de solucionar-ho”

  • Núria Pallejà (Veïna de la plaça de la Bella Dorita):

“La plaça està plena de persones alcohòliques que embruten i fan sarau. La policia ens diu que l’únic que poden fer és demanar-los que no facin soroll”

Societat

Junts reclama la conservació d’uns rètols històrics trobats a Margarit

Es creu que els anuncis pertanyen a una antiga botiga de queviures, que treballava al barri des de l’any 1877

Publicat

on

El grup municipal de Trias per Barcelona – Junts per Catalunya ha fet una crida per conservar uns rètols històrics descoberts recentment a la façana d’un edifici situat al número 45 del carrer de Margarit, al barri del Poble-sec. Aquests anuncis, que mostren paraules com: “Gran surtido”, “champagne” o “galletas”, es creu que estan vinculats a una antiga botiga de queviures, que operava a la zona l’any 1877.

Els rètols, que van aparèixer durant la reforma de l’edifici, ofereixen una finestra única al passat comercial de la ciutat. Aquesta troballa ha suscitat l’interès tant de veïns com els especialistes del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), així com del grup municipal de Junts, el qual ha presentat una sol·licitud formal per instar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a documentar i conservar aquestes pintures. Segons la regidora Neus Munté, aquest patrimoni representa una part essencial de la identitat singular de la ciutat i cal preservar-lo per futures generacions. A més, a través de les seves xarxes socials, Munté, en nom del partit polític, ha demanat documentar, mantenir i conservar aquest patrimoni col·lectiu, en una crida a protegir els vestigis comercials d’una Barcelona d’altres temps.

Els anuncis en qüestió podrien tenir més de 116 anys d’antiguitat, ja que segons s’ha esmentat, es podria deduir que aquests rètols pertanyien a una botiga regentada per Juan Costa a partir de 1908. Aquesta troballa aporta informació sobre com era el comerç barceloní de l’època i constitueix un element important per entendre l’evolució de l’economia local del barri.

Aquest no és un cas aïllat. La ciutat de Barcelona ha estat testimoni de nombroses troballes de rètols antics durant reformes urbanístiques, com va ser el cas de cartells dels anys 60 descoberts al metro de Maragall (L5) que anunciaven pel·lícules com Las novias de Fu Manchú i Digan lo que digan. Tot plegat, es tracta de records de dècades enrere que han passat a desaparèixer a mesura que la ciutat s’ha transformat.

Continua llegint

Societat

El ‘Viu Montjuïc’ programa una seixantena d’actes

La majoria de les activitats no requereixen inscripció prèvia, excepte aquelles amb aforament limitat

Publicat

on

Per

La muntanya màgica acollirà el cap de setmana del 5 i 6 d’octubre la quarta edició del Viu Montjuïc. Un esdeveniment que enguany se centrarà en tres eixos: ‘Recordar Montjuïc’, amb activitats i itineraris sobre memòria històrica; ‘Descobrir Montjuïc’, per a donar a conèixer el parc; i ‘Viure Montjuïc’, per a enfortir els vincles entre el veïnat i els visitants. A més, el programa comptarà amb tot un reguitzell d’activitats extraordinàries amb motiu del 25è aniversari del Jardí Botànic.

En total, el públic podrà escollir entre una seixantena d’activitats, entre les quals hi haurà itineraris guiats, teatralitzats i dinamitzats, visites a exposicions, jornades de portes obertes, activitats familiars, concerts i espectacles de teatre i dansa. Tots elles impulsades per més de 50 entitats i equipaments situats en Montjuïc i altres barris.

Entre les activitats programades destaca el Concert A 4 bandes a l’auditori CaixaForum, la celebració del Montjuïc Dansat (una proposta de dansa per a tots els públics en espais interiors i exteriors de la muntanya), i deu itineraris culturals i naturalístics per diferents punts del parc. A més, els Jardins de Joan Brossa acolliran les Fontades Comunitàries (una marató d’activitats i concerts per a tota la família).

Entrada gratuïta

També hi haurà visites guiades a espais com el Teatre Lliure, el Palau Nacional (seu del MNAC), el Jardí Botànic, el Fossar de la Pedrera i el cementiri. La majoria de les activitats no requereixen inscripció prèvia, excepte aquelles amb aforament limitat.

L’esdeveniment està finançat amb l’impost turístic i només la passada edició va atreure a 85.000 persones.

Continua llegint

Societat

L’hort comunitari: un projecte sostenible i veïnal

L’entitat juvenil del barri gestiona l’espai ubicat a la Font Trobada del Passeig de l’Exposició

Publicat

on

D’espai buit a espai amb vida social. L’associació juvenil de barri, Joves Units del Poble-sec ha començat a recollir els fruits de la bona gestió de l’hort de la Font Trobada, situat al Passeig de l’Exposició. La raó: aquest no només proporciona producte fresc, sinó que també s’ha convertit en un espai de trobada i col·laboració per a les famílies del barri.

El responsable de l’hort, Athos Martínez, reconeix que el projecte ha creat un gran vincle entre els veïns. “Li dediquem temps i esforç, però tot és recompensat perquè passem una bona estona tots plegats. Tal com destaca, “els que més gaudeixen són els petits, ja que poden jugar i aprendre coses noves de la natura”. Des de l’organització assenyalen que ja tenen llista d’espera per a poder participar, motiu pel qual han començat a treballar en un segon hort “per ampliar la capacitat i oferir més espai als interessats”.

Un espai per a tothom

Aquest projecte, segons Martínez, és molt més que un lloc per cultivar aliments; és un punt de trobada que fomenta la cohesió social i el benestar comunitari. De fet, demostra que la unió entre veïns pot transformar un petit espai en un gran motor de canvi. El darrer 13 d’agost, l’hort va ser presentat als participants del centre Sant Joan de Déu Serveis Socials, que van rebre com una oportunitat l’opció d’involucrar-se en aquest projecte.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024