Xoc ideològic; acord impossible. Després que Alerta Poble-sec, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i els Amics de la Plaça de Santa Madrona llencessin un manifest conjunt contra l’ús que se li està donant a l’espai públic del carrer de Blai (vegeu número anterior), la resposta del sector pràcticament subscriu el fil conductor de la carta: el consens entre ambdues parts resulta (gairebé) utòpic.
En opinió del president del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, la denúncia de les entitats a les molèsties que poden generar els locals de Blai, així com l’expulsió de veïns i veïnes, “és un relat molt respectable, però molt minoritari”. De fet, el màxim representant del sector profetitza una qüestió interessant: la futura Normativa de Terrasses no serà avalada per aquestes plataformes socials i veïnals. “Són grups tan radicalitzats i amb posicions tan allunyades del que pensem tots que resulta improbable que se sumin”, assumeix.
Només cal analitzar un punt tan essencial com és l’horari nocturn de les terrasses. Mentre que el moviment popular clama per recollir les taules més aviat, des del Gremi consideren que la proposta “atempta contra el sentit comú” i alegen que la “la ciutat de Barcelona ja té uns horaris molt per sota de la resta de ciutats, no només d’Espanya, sinó d’Europa”. A més, Pallarols afegeix que “les terrasses són generadores de convivència i de pau, no el contrari; el problema de la convivència el generen activitats no regulades”, apunta.
“Èxit” econòmic, error urbanístic?
Respecte a les possibles molèsties que es puguin ocasionar, els restauradors consideren que “s’ha d’assumir la manera perquè tothom convisqui”, tot i que “no es pot fer en absolut una valoració negativa”, analitzen. “Anys enrere el carrer de Blai i els seus entorns tenien problemes molt més greus” relacionats amb “la delinqüència, la venda de droga i els desordres nocturns”, analitzen. Una qüestió a parer seu superada, ja que “s’ha recuperat el carrer i ha emergit l’èxit”.
Si bé Pallarols fa una lectura de tot plegat “molt positiva”, també fa una crida a la reflexió en relació al disseny del vial. “Hi va haver una mala planificació de l’Ajuntament en el seu dia, però ara no es pot castigar als restauradors”. “No ens sembla just que ara tu vulguis, per una mala planificació, castigar a un conjunt de gent que va invertir complint la llei i voler que tanquin precisament en un moment en el qual la recuperació econòmica hauria de ser prioritària”, suposa.
Al cap i a la fi, el representant del sector recorda que va ser el consistori “qui va cridar a l’activitat econòmica perquè representa normalitat, oportunitats i seguretat”. De fet, respecte al darrer punt, Pallarols assenyala que “l’activitat regulada” de les terrasses de Blai “no té res a veure” amb “l’ús incívic (de la via pública) que determinades persones fan entre les 3 i les 4 hores de la matinada”.
Accions contra el turisme massiu
Respecte a la possibilitat que col·lectius organitzats realitzin atacs contra els locals de restauració de Blai, Pallarols es mostra tranquil i confia en què l’enfrontament no arribi mai a aquest extrem. “L’únic que faltaria és que posicions respectables però minoritàries es radicalitzessin”, exposa. Si més no, adverteix que, en qualsevol cas recorrerien a l’Estat de Dret, el qual “actuaria de la forma adequada”.
De fet, des del Gremi conviden a “assumir amb naturalitat que aquell entorn ha millorat col·lectivament”. “És un barri que forma part del centre d’una gran ciutat i, per tant, hi ha més activitat que en altres barris més allunyats”, valora. Un canvi urbanístic-econòmic sobre el que creu que hi ha persones que “no s’han adaptat”. “Hem de començar a assumir de forma madura que l’èxit de la ciutat també comporta un excés en l’ocupació que potser no succeeix en altres llocs de la ciutat”, sintetitza.