Connecta amb nosaltres

Política

El bloc independentista s’imposa al Poble-sec

La base social sobiranista amb prou feines creix, mentre que els partidaris de la unió entre Catalunya i Espanya disparen la participació

Publicat

on

El Poble-sec és independentista, tot i que l’opció sobiranista no s’ha imposat de forma majoritària. De fet, en aquestes darreres eleccions al Parlament de Catalunya, les urnes no podien ser més clares. Mai abans havien votat tants veïns i veïnes en un procés electoral d’aquestes característiques. El 73,6% dels poblesequins cridats a les urnes han dipositat la seva papereta. I en aquest sentit, l’escrutini ha resultat revelador pels dos blocs que s’enfrontaven entre si al barri: els independentistes han tornat a guanyar, tot i que els constitucionalistes els han retallat distàncies.

Dades rellevants

Un dels factors que resulta més rellevant és la baixa capacitat dels sobiranistes a l’hora d’ampliar la seva base social. En total, només un centenar d’electors s’han sumat a la causa sobiranista, mentre que els constitucionalistes han aplegat més d’un miler de nous votants respecte a les eleccions del 2012. Per aquest motiu, mentre que el bloc independentista ha guanyat el 21D amb el 47,5%, perd suports percentuals respecte fa dos anys (49,1%). Qui se’ls ha embutxacat? Les forces unionistes, que pujen fins al 38,3%.

Ni Ciutadans, ni Junts per Catalunya

L’efecte Inés Arrimadas (C’s), però, no ha assolit l’èxit que ha recollit a la resta de la ciutat de Barcelona, on per primera vegada en la seva història s’ha imposat. De fet, ni la llista del president Carles Puigdemont, sota el paraigües de Junts per Catalunya, ha aconseguit guanyar al Districte. A la falda de Montjuïc els sufragis s’han acabat decantant pel republicanisme d’Esquerra, formació que ha rebut el suport de 7 de cada 10 votants que l’any 2012 van dipositar la papereta de Junts pel Sí.

En aquest sentit, l’empenta d’ERC a la zona sud de la capital catalana ha sigut gairebé unànime. Sants-Montjuïc ha sigut l’únic districte de la ciutat on els republicans s’han imposat. Una victòria que pot venir condicionada principalment per la pèrdua de vots que ha patit la CUP. Els anticapitalistes s’han deixat pràcticament un miler de paperetes pel camí en només dos anys. Mentrestant, els comuns han obtingut un resultat gairebé calcat al de les darreres eleccions i molt llunyà a l’obtingut pel seu cap de llista, Xavier Doménech, en les dues tandes d’eleccions generals al Poble-sec (on va arrassar).

Patacada del PP

Per últim, cal destacar la lleugera crescuda dels socialistes de Miquel Iceta, els quals trenquen una tendència històrica de davallades electorals, fet que els permet situar-se fins i tot per sobre dels comuns, quan aquests en les darreres eleccions del 27-S els van avançar per l’esquerra. Ara bé, qui no avança i només rep el suport de cinc de cada cent poblesquins és el PP, partit que s’enfonsa encara més en el darrer lloc de la taula electoral.

La falda de Montjuïc és d’ERC

Circumstancialment, les enquestes electorals prèvies al 21-D només han encertat els resultats en el que vindria a ser la falda de Montjuïc. Mentre que a Catalunya i Barcelona Ciutadans s’ha imposat a la resta de llistes polítiques, en el cas del Districte de Sants-Montjuïc els republicans han clavat la bandera groga a la banda urbana de la muntanya. De fet, l’emprenta que han deixat sobre el mapa resulta única, ja que la formació taronja ha tenyit la resta del pla barceloní, exceptuant els districtes de l’Eixample i Gràcia, on s’ha imposat Junts per Catalunya.

On ha guanyat Ciutadans, però? A la Font de la Guatlla i a totes dues Marines (les quals inclouen el barri de la Zona Franca). De fet, s’ha de posar de relleu el sentiment constitucionalista d’aquests territoris, on el bloc unionista s’ha imposat amb el 54% dels sufragis i on fins i tot el PP ha passat per sobre de la CUP. Pel que fa a la resta del districte, aquest ha passat a ser un feu d’Esquerra rellevant, ja que en cap barri l’anomenada Llista del President ha aconseguit desbancar la papereta encapçalada per Oriol Junqueras.

Política

José Antonio Calleja (PP): “El Poble-sec ha de ser prioritari”

Publicat

on

Per

Ha passat més d’un any des de que Jaume Collboni és alcalde de Barcelona i moltes coses continuen igual: la inseguretat continua sent el problema que més preocupa i no s’ha pogut fer front a la multi reincidència. Cal més policia al barri i a la muntanya de Montjuïc, tot l´any i per la nit. En aquest sentit, aprofito per condemnar i lamentar l´agressió que van patir dues persones i una nena petita a Montjuïc fa un mes.

L’incivisme també és un greu problema que anat a més amb els patinets i les bicicletes. Una qüestió que persisteix en actituds com no respectar el descans veïnal, orinar al carrer, no fer servir papereres, etc.. Cal fomentar el respecte als altres per aconseguir una bona convivència al barri. Es pot millorar prevenció i sensibilització, però també amb fermesa sancionadora i policial.

L’accés a l´habitatge, ja sigui de lloguer o de compra, continua sent una importantíssima assignatura pendent. Tant s’ha parlat dels habitatges públics que s´han de fer a la Fira i ara resulta que segurament no començaran a construir-se abans de 2033.
La cessió a l´Ajuntament del local de la Seguretat Social de l´avinguda del Paral·lel, 149 pot ajudar a mitigar la manca d´espais que pateixen entitats com l´Associació Veïns de la França Xica. A més, cal definir ja d’una vegada el futur del Palau dels Esports del carrer de Lleida i trobar una alternativa al Pavelló d’Itàlia.

També cal incrementar l’oferta dels patis oberts que ofereixen algunes escoles durant el curs i a l’estiu. Els nanos necessiten llocs on poder jugar, en comptes de fer-ho a les places on de vegades molesten, com passa a la plaça de las Navas. En la qüestió educativa també cal reprendre les obres interrompudes des del juliol del 2023 a les Piscines Municipals de Montjuïc i finalitzar l’Institut de l´Esport de Barcelona.

Cal garantir que la recuperació de la Casa de la Premsa sigui una realitat l’any 2029 amb motiu del centenari de l´Exposició Internacional. Que sigui un espai d’ús veïnal sense la biblioteca. Tant l’ampliació de la biblioteca com la construcció d´un segon equipament haurien de fer-se en un altre lloc.

Respecte a la reobertura del Molino, aquesta és una molt bona notícia que ha d’ajudar a millorar els entorns de la plaça de la Bella Dorita i, amb la propera recuperació de l’Arnau, revifar el Paral·lel. Però els compromisos adquirits per part de l´Ajuntament al mandat anterior s’han de complir: el Molino ha de tenir una terrassa a la plaça i les entitats han de poder utilitzar-lo per fer actes públics i activitat diària.

Resta pendent la urbanització dels extrems del Paral·lel amb un pla de millora integral. Respecte a l´execució del projecte del Parc de les Tres Xemeneies, per quan? La plusvàlua de 6,2 milions d´euros s’ha de quedar al barri. Els projectes vinculats no poden seguir esperant.

Per últim, destacar que encara queda molta feina per fer, com el control del soroll, la mobilitat, el Parc de Montjuïc, reduir les molèsties dels coloms o solucionar la problemàtica del solar de Piquer, 10 (a la fotografia).

José Antonio Calleja Clavero, Conseller de Districte del PP

Continua llegint

Política

EDITORIAL | Desnonar a ‘The District’

Publicat

on

Per

Aquest 25, 26 i 27 de setembre Barcelona s’ha tornat a convertir en el niu dels fons voltor. La celebració a la Fira de Barcelona del congrés internacional del capital immobiliari, The District, ha tornat a evidenciar la complicitat de les institucions públiques. En comptes de collar la Fira de Barcelona perquè declini la celebració d’aquests tipus de congressos, se’ls ha tornat a posar la catifa vermella i se’ls ha pagat amb l’erari públic el servei de seguretat a càrrec dels Mossos d’Esquadra.

The District és la cita anual de bancs, empreses immobiliàries i actors financers de tot el món per trobar-se i analitzar noves dinàmiques d’explotació del mercat immobiliari. Dit d’una altra manera, busquen i pacten estratègies per extreure encara més beneficis d’un bé de primera necessitat com és l’habitatge. Una festa que, com resulta fàcil d’imaginar, en darrer terme la paguen les classes populars amb preus cada vegada més descontextualitzats respecte de l’economia real.

Que ni l’executiu de l’Ajuntament de Barcelona, ni el nou Govern de la Generalitat hagin criticat la celebració d’aquesta mena de congressos en plena crisi habitacional denota com l’interès polític en cap cas gira entorn la voluntat de canviar el model immobiliari actual. Amb maquillatge polític, com és la promesa de construir habitatge públic, no es podrà canviar ni a curt ni a mitjà termini un problema estructural. 

Lladres de coll blanc com els que s’han trobat a la Fira són els que fan insuportable i inviable poder viure a Barcelona. Són ells els responsables de convertir les cases de la ciutadania en actius financers, on l’interès econòmic enterra el benestar comunitari. 

De fet, des del servei de premsa del congrés es destaca precisament que una de les noves tendències entre els inversors és el ‘living’. Què s’amaga darrere d’aquest concepte? La potenciació del lloguer de pisos compartits. Segons la mateixa font oficial, fins el 50% dels inversors que van assistir al congrés explora la possibilitat d’incrementar l’aposta per aquest tipus de lloguer en els pròxims tres anys. Un lloguer que fracciona els habitatges en habitacions i que esborra la possibilitat a les famílies de poder viure amb les mínimes condicions en un pis. Tot plegat, perquè als especuladors resulta més rendible (de mitjana a Barcelona una habitació ja costa 550 euros, mentre que un pis sencer ronda els 1.200 euros). 

O es deixa clar als especuladors que no són benvinguts, o la violència immobiliària acabarà amb la ciutat

Continua llegint

Política

Les actuacions del Pla de Barris es definiran a partir de setembre

L’Ajuntament torna a incloure el Poble-sec entre els barris que rebran una injecció econòmica extraordinària

Publicat

on

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha confirmat que el Poble-sec continuarà dins del programa Pla de Barris 2025 – 28. Una permanència que suposarà el manteniment de les inversions extraordinàries al territori per revertir les desigualtats i la degradació de determinades zones del nucli urbà. Si bé el regidor del Pla de Barris, Lluís Rabell, ha assegurat que des del Govern municipal ja existeix un esbós de quines intervencions es volen executar al llarg del mandat, també ha exposat que aquestes actuacions es definiran a partir dels propers mesos de setembre i octubre en sessions amb el veïnat.

“Tenim una idea bastant aproximada dels projectes, però els construirem i els acabarem de dissenyar amb els actors dels barris”, ha detallat Rabell. Sota el seu punt de vista, totes aquestes actuacions han de ser “molt participades i assumides pels beneficiaris i protagonistes”. Tal com ha posat de relleu, l’objectiu de l’executiu és tenir el ventall de projectes tancat abans d’acabar l’any: “És cert que serà un procés viu i que es podran afegir idees, però els grans projectes han d’estar definits perquè el gener de 2025 arrenqui amb força el Pla de Barris”.

L’Ajuntament posa l’accelerador
El mateix regidor ha explicat que aquestes presses deriven del fet de com funciona l’administració: “Com són inversions, s’hauran de fer processos de licitació, exposició, etc., pel que com abans tinguem la definició feta, abans podrem començar”. “Volem un Pla de Barris plenament executable”, ha afegit en relació amb la voluntat dels socialistes de dur a terme totes les propostes dins de l’actual mandat.

Sense concretar quins programes s’aterraran al Poble-sec, des del Govern municipal s’ha assenyalat que la voluntat del nou Pla de Barris és entroncar els àmbits educatius i d’espai públic. Respecte a la primera qüestió, Rabell ha recordat que “és impossible anar a l’arrel de les desigualtats sense abordar l’àmbit educatiu”, motiu pel qual ha avançat que es treballarà amb projectes de suport directe a l’esforç educatiu i que generin comunitat, com els programes Menja Llibres, el Prometeus o l’Extra Extra.

Pel que fa al segon gran eix del Pla de Barris, el mateix regidor ha apuntat que un gruix de les partides aniran destinades a dignificar l’espai públic, els equipaments i a millorar l’accessibilitat: “Necessitem autoestima, monumentalitat, equipaments dels quals sentir-se orgullosos”, ha expressat.

Per últim, Collboni ha assenyalat que programes com el Pla de Barris tenen com a objectiu “equilibrar i redistribuir la riquesa a la ciutat a través de la inversió pública i de la despesa social”.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024