Connecta amb nosaltres

Cultura

Amunt el teló!

La nova temporada teatral s’estrena carregada de novetats i amb una interessant picada d’ullet als clàssics

Publicat

on

Tovalloles de platja a l’armari, xancletes sota el llit, para-sol al traster… rutina en marxa. Sí, la tornada de les vacances mai és agraïda, però posar-se novament en marxa no ha d’anar carregat de connotacions negatives. Un exemple? La represa dels espectacles de primera divisió a l’avinguda del Paral·lel. Tota una aposta segura per gaudir d’aquells petits tresors setmanals anomenats divendres, dissabte i diumenge.

Què s’amaga rere el teló d’aquesta tardor? Doncs si es ressegueix la mítica avinguda des del mar fins a la plaça d’Espanya, el primer escenari d’espectacles en tenir enllestit el cartell és el del Teatre Apolo. Des del 14 de setembre en endavant, l’obra Sherlock Holmes y el Destripador acapararà gairebé tots els dies de funcions. Estarà sol el mític detectiu? Doncs no, ja que a la cartellera estarà acompanyat de l’humorista Goyo Jiménez i del seu espectacle Aiguantulivinamérica 2 durant quatre setmanes. Més tard el Circo Mágico prendrà el relleu al personatge de Conan Doyle.

Pel que fa a la Sala Barts, aquesta continuarà apostant fort pels seus èxits de la darrera temporada. El Petit Príncep i un re-re-renovat Berto Romero prometen tornar a omplir la platea d’espectadors. Un públic que a més podrà gaudir en quatre funcions del nou espectacle d’Albert Pla, batejat amb el nom de Miedo. El clàssic entre els clàssics, però, se situarà just a l’altra vorera del Paral·lel. El Teatre Victòria torna a apostar fort per Tricicle i oferirà fins al febrer Hits.

Tantarantana, Molino i Condal

Els més puristes potser diran que no forma part de l’eix artístic del carrer de les llums, però la seva història i la seva professionalitat l’avalen. El Teatre Tantarantana és el que ha fet més deures d’estiu i ja té gairebé tota l’agenda farcida de propostes fins al juny vinent. Què destaca de la seva cartellera? Doncs l’èxit prorrogat Shenzhen significa infern, o bé l’eròtica-realista Amor (aquesta darrera obra ja s’haurà d’anar a veure ben tapat amb una previsible bufanda de la temporada tardor-hivern).

Si bé les aspes del Molino ja no roden gaire, la seva cartellera també sembla haver-se esfumat. L’única programació que té el mític indret és un únic concert de Judi Jackson, però inscrit dins del programa del Festival del Mil·lenni. De fet, a dia d’escriure aquest article no hi havia cap entrada a la venda al web de l’icònic edifici.

Per últim, el Teatre Condal és el que posarà la nota musical a la temporada amb Fun Home, el nou espectacle de Broadway. L’aposta, amb cinc Premis Tony sota el braç, aterra al Paral·lel amb l’objectiu de portar al límit totes les emocions del públic. En aquest sentit, destacar que si les entrades a Fun Home poden volar a taquilla, al públic sempre li quedarà una segona oportunitat per emocionar-se. Enguany el Mag Lari tornarà a l’escenari per Nadal.

Cultura

Identitats acumulatives

La valenta confessió ‘queer’ de Fer Rivas no deixarà cap lector indiferent

Publicat

on

Fer Rivas (Barcelona, 1994), escriptora, directora escènica, dramaturga i escriptora és l’autora de Jo era un noi (Angle Editorial), un llibre de dol cru i descarnat, una veritable novel·la de formació (i de transició, si es vol), on hi trobarem un narrador que explicarà al seu pare —i a ell mateix, a l’ensems— tot allò que va callar —o no va gosar o poder explicar— al llarg de la infància i l’adolescència.

Fer Rivas, en una mena d’homenatge a les ‘identitats acumulatives’ que proposava Paul B. Preciado, literaturitza la seva experiència de dona que va néixer noi i de classe baixa. En aquesta espècie de carta al pare, el llenguatge directe i planer ens acompanyarà al llarg d’un viatge d’indagació, d’una recerca que parteix de l’emigració de l’avi des de Galicia, passa per l’herència d’una masculinitat asfixiant que impossibilita una relació paternofilial sana i culmina en l’acceptació de la pròpia identitat i sexualitat.

Ens trobem, doncs, davant d’una novel·la que desmunta tòpics i esberla estereotips, mentre el protagonista supera reptes emocionals i socials en aquest trajecte de creixement i d’exploració de la pròpia identitat —una identitat, recordem-ho de nou, que es reclama acumulativa—. Una narració que avança entre masculinitats fràgils, manca de cures i persones dissidents, en un escenari on el càstig i el desig són les dues cares d’una mateixa moneda i on el procés de descoberta i la por a ser descobert es fusionen en un sol cos.

Una confessió queer valenta i agosarada, profunda i amb instants plens de màgia literària —la percepció dels vestidors com espais d’ambivalència on s’hi entrecreuen la luxúria i el terror, per exemple—. Una obra que, ben probablement, podrem veure tard o d’hora dalt dels escenaris. Atreviu-vos a llegir aquesta novel·la, no us en penedireu!

Continua llegint

Cultura

L’encís d’una estranya casa

Julien Gracq ens obre la porta a un territori amarat de misteri, introspecció i estranyesa

Publicat

on

Julien Gracq (1910-2007) és el pseudònim de Louis Poirier, un escriptor francès proper al surrealisme que es caracteritzà per una sensibilitat cap al paisatge i l’entorn rural que l’apropà més a la dels romàntics alemanys que no pas a la dels seus contemporanis.

La seva prosa poètica, com el bon vi, està plena de reminiscències i tocs que ens traslladen a altres espais (Wagner, Lautréamont, el Sant Greal, E. A. Poe…), i ens conviden a una degustació llarga, tranquil·la, profunda per poder captar totes les seves notes i gaudir-la com cal. De fet, és ben natural que una escriptura travessada i posseïda completament pel desig, hagi de ser paladejada amb calma per poder-ne detectar totes les seves textures.

La casa, la breu i fascinant narració que ens ocupa, ha estat publicada per una editorial mallorquina que destaca per la seva elegància i bon gust, Lleonard Muntaner. La deliciosa traducció està realitzada per un dels millors prosistes actuals de casa nostra, Julià de Jòdar, que ens regala una fascinant versió de la història d’un home que, en plena ocupació nazi de França, travessa periòdicament una terra eixorca i innominada, fins que un dia decideix deixar-se endur per l’atracció del misteri i endinsar-se en l’estranya casa que hi ha al fons del paisatge.

El lector que s’endinsi en aquesta casa hi trobarà ressons baudelerians, kafkians i impressionistes en el si d’una escriptura que materialitza l’espai, amb un personatge que s’entrelliga amb un espai, una característica molt comuna en moltes de les obres de Gracq: des d’Au château d’Argol (1938) a Un balcon en forêt (1958), passant, per exemple, per Un beau ténébreux (1945) o Le Rivage des Syrtes (1951). Atreviu-vos a entrar a La casa i gaudiu d’una corprenedora “iniciació espiritual enmig de la devastació”.

Continua llegint

Cultura

L’Ajuntament es decideix (per fi) a salvar el Teatre Arnau

Publicat

on

El Teatre Arnau es prepara per recuperar l’esplendor. Després de més d’una dècada d’espera i d’un llarg procés administratiu, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte de rehabilitació. Les obres començaran durant el segon trimestre de 2025 i finalitzaran a principis de 2027, amb una inversió que supera els 10 milions d’euros. Aquesta actuació s’emmarca dins l’estratègia municipal per revitalitzar l’avinguda del Paral·lel i recuperar espais culturals històrics de la ciutat.

Un llarg camí fins a la rehabilitació

L’Ajuntament va adquirir l’edifici el 2011, després d’una etapa de decadència i clausura. El futur del teatre, però, no es va decidir de manera immediata: es va obrir un procés participatiu que va involucrar entitats i veïns del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni. D’aquell diàleg va sorgir la voluntat de mantenir els elements arquitectònics originals, com la històrica façana i l’estructura de fusta, però adaptant l’espai a nous usos culturals i comunitaris.

El projecte definitiu ha estat dissenyat per H Arquitectes sota el nom “Boca a Boca”, seleccionat el 2018. Des d’aleshores, el model ha patit diverses modificacions, l’última de les quals suprimeix la planta soterrada per optimitzar l’espai i ajustar el pressupost.

Un nou centre per a la cultura comunitària

Quan reobri, el Teatre Arnau es convertirà en un espai polivalent dedicat a les arts escèniques i la cultura de proximitat. Però no tothom celebra el resultat final. Algunes entitats vinculades al procés participatiu inicial consideren que el model que s’ha aprovat s’allunya de la filosofia original. Especialment crític s’ha mostrat el projecte ‘Arnau Itinerant’, que defensa una gestió més vinculada a les entitats de barri i veu en aquesta reforma una “orientació massa institucionalitzada i comercial”. Afirmen que “la idea inicial no era aquesta”.

Ara, amb el calendari d’obres definit, queda veure com aquesta rehabilitació respondrà a les expectatives. La transformació del teatre està en marxa, però el debat sobre el seu futur encara continua obert.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024