Connecta amb nosaltres

Societat

Una sentència anul·la l’OS de Blai i Blesa que obliga a replantejar la reducció horària

Publicat

on

@4tito4 / L’Ajuntament la recorrerà i s’espera que l’ordenança es mantingui a l’estiu. El veredicte deslegitima la normativa municipal i des del Gremi de Restauració s’avisa que quan el dictamen sigui ferm demanarà reclamacions patrimonials. 

El serial que estan escrivint els veïns i els restauradors dels carrers Blai i Blesa ha tancat un nou capítol i no serà l’últim. L’anhelat objectiu perquè convisqui l’oci i el descans veïnal no sembla tenir punt d’acord i això que a principis de 2016 semblava una realitat. No va ser més que un miratge. L’Ordenació Singular (OS) de terrasses d’aquests dos carrers, que tenia com a gran novetat que feia tancar una hora abans respecte als horaris de la ciutat, va rebre l’empenta necessària amb l’aprovació al ple de maig de l’Ajuntament de Barcelona. El Gremi de Restauració de Barcelona va amenaçar amb la presentació d’un contenciós administratiu i així ho va fer l’abril de l’any passat. El març d’enguany, el jutge ha decidit anul·lar aquesta regulació i el consistori ha presentat recurs contra el dictamen judicial. 

“Vam avisar que no hi havia consens amb la restauració”, diu el director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols. “Això és fals”, replica el membre d’Alerta Poble-sec, Jaume Ortí, i afegeix: “a les reunions prèvies a l’aprovació van venir. És poc creïble que no sabien res”. Ortí assegura que en aquestes negociacions “tots vam cedir” per arribar a una normativa “singular”. Un creuament de declaracions fruit de la sentència del Jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona que tomba l’OS de Blai i Blesa i que deixa en suspens tota la feina feta els últims anys. En la resolució s’indica que la reducció horària “no es pot fer per àmbit” i si es fa, hauria de ser “local per local”. També apunta que “l’existència de queixes veïnals no permet una actuació de caràcter general i indiscriminada”. Per aquest motiu, Pallarols veu que l’Ajuntament té “una voluntat de gesticulació” i insisteix que “va imposar una decisió i aquesta no s’ajustava a la legalitat”. Terrasses Blai bis (2)

El representant dels restauradors de la ciutat qualifica de “bona notícia” la decisió judicial, però també “per als veïns”, perquè “el compliment de la llei, sempre s’hauria de celebrar per tothom”. Un aspecte del que discrepa la veïna de Blai i activista del Poble-sec, Thaïs Bonilla, “aquesta hora de menys s’ha notat, perquè quan acaben s’hi ha de sumar, mínim, una altra, mentre la gent marxa i no marxa”. Pallarols qüestiona que les queixes siguin tan esteses i redueix “a uns pocs” els que s’han agrupat. A més, recorda que “no fa pas tants anys els problemes del carrer Blai eren molt més importants i que realment generaven preocupació” i considera “un èxit” aquesta transformació.       

La Plataforma Som Paral·lel, en un comunicat, valora la decisió del jutge, subratllant que “té conseqüències directes” sobre la salut. Detalla que hi ha veïns “amb problemes mèdics greus” i assenyalen “al lobby de restauradors”. Exigeixen al govern municipal “contundència” contra “la màfia, que està destrossant el barri”. Per tot plegat, hi ha programades mobilitzacions en les pròximes setmanes. 

Voluntat de modificació

La regulació d’aquests dos carrers del barri significaven una particularitat respecte a la resta de Barcelona. Tot i el revés judicial, la voluntat de l’Ajuntament és continuar amb una modificació de l’ordenança de terrasses. Fonts municipals apunten, però, a que sigui “flexible” i s’adapti “a les necessitats del veïnatge a cada emplaçament dins del marc legal”. Advoquen per un “equilibri” entre els dos actors implicats en aquest conflicte. 

En aquesta línea, Pallarols es mostra cooperatiu i “obert al diàleg”. “Si hi ha una petita part que genera molèsties, això s’ha d’abordar i trobaran una aliança del sector de la restauració”, complementa. Ortí demana “un registre” de les parts participants si s’han de tornar a seure a negociar un nou pla d’usos, amb la finalitat d’estalviar malentesos futurs. No obstant això, des del consistori determinen que l’horari és un element que “ajudarà a que no hi hagi la percepció d’apropiació de l’espai públic”. 

Presentació de recurs

Des d’Alerta Poble-sec confirmen que l’Ajuntament recorrerà la sentència i en aquesta segona instància Ortí espera que es “corregeixin” errors com els informes C BLAI (2)de sonometria i es canviï la qualificació ambiental del carrer Blai. Pallarols ho veu “un error” i avisa que un cop hi hagi fermesa judicial es demanaran reclamacions patrimonials, que per ara desconeix de quina quantitat d’euros es tractaria. El portaveu de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez, recorda que “des de fa més de deu anys” ja van advertir “del descontrol” que es donava en aquesta zona del barri i “ara desemboca en aquesta dificultat per trobar una solució”, encara que no veu la judicialització com la millor via, tot i que els fets sembla que ho conduiran cap aquesta direcció.  

A les portes de l’estiu 

El veredicte ha arribat amb la primavera recent estrenada i amb el canvi d’horari, en el que hi ha més hores de sol. Factors que conviden a prendre alguna cosa a l’aire lliure i també allargar el ressopó. “Hem salvat la temporada d’estiu”, expressa Pallarols. Per a ell, els establiments de Blai i Barcelona són un motor econòmic i un generador de llocs de treball, elements que el converteixen en un sector “clau”. Defensa la presència de terrasses per ser “patrimoni” de la ciutat. Una teoria sustentada amb dades: un 82,9% dels usuaris són barcelonins, un 2,7% de l’àrea metropolitana i un 14,4% turistes. Unes números obtinguts d’un estudi elaborat per la Universitat de Barcelona, a petició del Gremi. Per contra, des d’Alerta Poble-sec s’espera que mentre el dictamen no sigui ferm, l’OS continuarà vigent i això potser pugui arribar més enllà del període estival. “Esperem que així sigui”, confessa esperançada Bonilla.

Societat

Llibres i versos marcaran la Diada de Sant Jordi local

La Fira que aplega entitats i botiguers es tornarà a celebrar a la plaça del Molino

Publicat

on

Per

Al Poble-sec, la Diada de Sant Jordi no serà una jornada qualsevol: serà una afirmació cultural. La Coordinadora d’Entitats del barri prendrà les regnes i desplegarà la Fira del Llibre i de la Rosa, que el 24 d’abril transformarà la plaça del Molino, de 9 a 20 hores, en un mosaic de paraules i pètals. Llibreries arrelades al territori i entitats locals s’hi aplegaran per teixir una trobada que va més enllà del simple intercanvi comercial: serà un acte de memòria col·lectiva, un recordatori que la cultura no només es consumeix, sinó que es viu des dels carrers.

Per la seva banda, el Centre Cívic El Sortidor elevarà l’aposta amb una programació que entrellaçarà passat i futur. El 24 d’abril, a les 18.30 hores, Òmnium Cultural Sants-Montjuïc i l’Esbart Dansaire Renaixença rendiran tribut a Joan Salvat-Papasseit, cent anys després de la seva mort, en un recital poètic i musical al centre –gratuït, amb inscripció prèvia–. Els poetes Irene Tarrés i Hug Casals, guardonats amb el premi Amadeu Oller, recitaran els versos del mestre, acompanyats per un piano que els farà ressonar com un eco viu. Carme Eleuterio traçarà el perfil d’un poeta que va fer de la paraula una bandera, i els balls tradicionals de l’Esbart clouran la vetllada.

En paral·lel, els dies 24 i 28 d’abril, “Montjuïc, un llibre obert” obrirà les portes dels arxius amagats de la muntanya, un tresor bibliogràfic i documental que convida a repensar el nostre vincle amb la història.

Els més petits no quedaran al marge: el 22 d’abril, una gimcana pel planeta els acostarà als secrets de la Terra i els farà crear roses de paper reciclat. Tot plegat, perquè al barri, Sant Jordi és una festa que no només celebra, sinó que interpel·la. 

Continua llegint

Societat

Una família expulsada i una veïna gran sota l’amenaça d’un nou desnonament

Publicat

on

Els desnonaments no s’aturen. Aquest 24 de març, l’Andri i la seva família han estat expulsats del seu pis del carrer de Salvà, 5 a petició de Lanusei Investments, una filial del fons d’inversió Blackstone. Malgrat la mobilització del Sindicat de Barri del Poble-sec i el suport veïnal, la família ha hagut d’abandonar l’habitatge.

Mentre l’Andri busca una alternativa, la Loreto, una veïna gran amb salut delicada, viu sota una altra amenaça que es repeteix pràcticament a cada cantonada: la no renovació del seu contracte de lloguer. Nascuda al barri, resideix en un pis de 23 metres quadrats al carrer de Magalhães, propietat d’un administrador que compta amb diverses empreses immobiliàries. El contracte no l’expira fins al febrer de 2026, però el propietari ja li ha comunicat que no li renovarà i, segons el Sindicat, ha estat pressionant-la perquè marxi abans amb visites sense avís previ i actituds intimidatòries. Tal com expliquen, des que va buscar suport en el Sindicat, aquestes pressions han cessat, però el seu futur segueix en l’aire. A la seva edat, trobar un nou habitatge al mercat actual és pràcticament impossible.

Per evitar que situacions com aquestes i defensar el dret a l’habitatge, el Sindicat fa una crida a sumar-se a l’acció del 5 d’abril. “La precarietat en l’habitatge no és un problema individual, sinó una crisi col·lectiva, i l’hem de lluitar organitzant-nos”, adverteixen.

Continua llegint

Societat

Cinc projectes poblesequins segueixen en la cursa pels Pressupostos Participatius

Publicat

on

El Poble-sec vol millores i la lluita per aconseguir-les segueix en marxa. 18 projectes del barri van formar part de la primera votació veïnal dels Pressupostos Participatius. La selecció, però, ha estat dura i només cinc han passat a la segona fase. Ara, aquestes propostes competiran per aconseguir finançament municipal en la votació final, que tindrà lloc del 12 al 17 de maig. En total, hi ha 3,6 milions d’euros en joc per millorar el districte.

Entre els projectes que han passat el tall, hi ha la millora dels vestidors i grades del Complex Esportiu Pau Negre – Pau Migdia. Es volen renovar els vestidors, les instal·lacions d’aigua i les grades. Des del recinte, denuncien que “hi ha despreniments, esquerdes i les armadures han quedat descobertes i estan oxidades, amb el consegüent risc per a les persones”.

També destaca un projecte que vol fer més accessibles els carrers de Sants-Montjuïc, concretament per a persones amb mobilitat reduïda i gent gran. La proposta inclou l’adaptació de parades d’autobús, la millora de la il·luminació, més rampes i l’ampliació de voreres.

Un altre canvi important podria arribar a la plaça de  Margarida Xirgu, que es vol convertir en un espai més acollidor. El projecte inclou un parc infantil inclusiu, una zona per a gossos, un circuit saludable i més zones verdes. Des de Joves Units del Poble-sec asseguren que aquest espai té “molt de potencial, però no respon a les necessitats dels veïns”.

En aquesta mateixa línia, la recuperació d’espais verds a Montjuïc també ha superat la prova. La proposta aposta per reforestar la muntanya i crear refugis climàtics. L’objectiu és fer de Montjuïc un pulmó verd més gran per a la ciutat.

El darrer projecte del Poble-sec se centra en la millora de les instal·lacions esportives del barri. Es demanen reformes al camp de rugbi de la Foixarda i al camp de futbol de la Satalia, així com millores al Poliesportiu Tres Xemeneies i al CN Montjuïc.  L’estat actual d’aquests espais reflecteixen la necessitat urgent d’una renovació integral.

Fins a finals d’abril, els equips tècnics de l’Ajuntament treballaran amb els promotors dels projectes seleccionats per acabar de definir els detalls i assegurar-ne la viabilitat. Aquesta edició ha tingut una participació més alta que mai, fet que ha consolidat els Pressupostos Participatius com una eina útil perquè els veïns decideixin quines millores volen. La votació final decidirà quins d’aquests projectes es faran realitat i marcaran el futur del barri.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024