El Paral·lel és una de les zones singulars que podran adaptar la nova ordenança de terrasses a les seves necessitats
CiU i PSC tenen visions diferents sobre l’ordenança de terrasses
@molina_jordi / El debat està servit. La nova ordenança de terrasses ha posat sobre la taula el debat sobre l’espai públic. Un dia després que CiU i PP culminessin l’acord per impulsar la norma, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, assegurava que l’únic objectiu de la reforma era “uniformar i ordenar les 17 normatives actuals”. Des de l’oposició, però, es lamenta que es prioritzi el “clientelisme a l’espai públic”, com havia criticat Jordi Martí, líder del PSC a la ciutat, lamentant la submissió de CiU als postulats del PP.
A data d’avui, hi ha concedides un total de 4.341 llicencies a Barcelona, el que suposa un increment de l’11% respecte a les 3.882 concedides a finals de setembre del 2011. Amb la nova llei, locals que fins ara no podien comptar amb taules al carrer ho podran fer. És el cas d’establiments que ofereixen degustació als clients —com ara xarcuteries, forns o pastisseries —que, a instàncies del PP, també podran tenir la seva pròpia terrassa.
La singularitat del Paral·lel
La controvèrsia arriba en forma d’interrogant al Paral·lel, en ple procés de remodelació. Segons fonts de l’Ajuntament, “el cas del Paral·lel, al ser una via emblemàtica de la ciutat on conflueixen 3 districtes, ha de tenir un criteri específic, per acabar amb la dispersió de normatives existents”. I és que el Paral·lel i altres zones estratègiques de la ciutat —com ara la Rambla de Catalunya, el passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya, la Diagonal o el Port Olímpic— podran adaptar la normativa a les seves necessitats.
Des del PSC s’està d’acord en què es tracti l’avinguda de forma especial per tal de “potenciar l’eix cultural, econòmic i social”, explica el portaveu socialista de Sants-Montjuïc, Albert Deusedes, que demana, però, “una reforma urbana per no deixar caure El Molino i fer alguna cosa amb l’Arnau”. Pel que fa a l’endarreriment de la remodelació, creu que l’equip municipal “és lent perquè no lidera i perquè, amb el pacte amb el PP, han prioritzat l’Upper Diagonal.”
La nova ordenança de terrasses ha posat sobre la taula el debat sobre l’espai públic / A.Bombaci
Canvis de la normativa
Un dels elements que introdueix la nova ordenança és la no obligatorietat de permetre l’ús dels sanitaris als ciutadans que, en aquell moment, no siguin clients. A banda, les cadires de les terrasses computaran per 0,25 places del local, mentre que fins ara computaven per 0,5. Això vol dir que es permetrà augmentar en la pràctica l’aforament. Una Comissió Tècnica de Terrasses vetllarà pel compliment de tot plegat i emetrà informes per fer un seguiment d’una ordenança que entrarà en vigor al gener de 2014.
Ara per ara, la normativa està en període d’informació pública per tal que s’hi presentin al·legacions. L’objectiu del consistori és poder aprovar el text definitiu aquesta tardor perquè entri en vigor a principis de l’any que ve, tot i que s’estableixen moratòries fins al 2017 perquè les terrasses existents s’adaptin totalment a les condicions i requisits establerts. Per veure com s’articularà la normativa al Paral·lel, encara cal esperar a les conclusions de la Comissió de Seguiment —que té previst reunir-se en els propers dies— i a l’evolució del projecte de remodelació de l’avinguda, notablement endarrerit.