Neix ‘Aturem el Pla Paral·lel’, una plataforma que integra diverses sensibilitats veïnals i que demana que s’aturin les obres iniciades a l’avinguda fins que es tinguin en consideració les seves reivindicacions
Veïns i veïnes a plaça Navas, embrió de la nova plataforma / Ana Inés Falcone
@zona_sec / Una plataforma veïnal amb diversos accents serà la veu opositora al Pla Paral·lel. A partir d’ara, les diferents esmenes a la polèmica remodelació d’aquesta important artèria de Barcelona es vehicularan pel mateix camí i sota el paraigües d’una única plataforma que mirarà d’aturar, o influir, un projecte que “no té el suport de bona part del veïnat”, tal i com sostenen els impulsors de la plataforma, que tindrà el nom d’Aturem el Paral·lel.
Diumenge 11 de maig es va celebrar a la Plaça Navas del Poble-sec la segona de les Jornades “QUIN PARAL·LEL?”, impulsada per l’associació d’urbanisme Raons Públiques, en les que ha participat el gruix del teixit associatiu i veïnal dels barris de Poble-sec i Sant Antoni: Associació de Veïns i veïnes de Sant Antoni, Associació Talia-Olympia, Raons Públiques, Coordinadora d’Entitats de Poble-sec, Unió de Veïns de Poble-sec, Ateneu Cooperatiu La Base, l’Assemblea de barri de Poble Sec, Associació de veïns de La Satalia així com alguns representants de grups polítics, la CUP i ICV. Val a dir que no hi va haver representació del barri del Raval.
En la segona edició d’aquestes jornades, com en la primera edició, es va debatre al voltant de la reforma de l’avinguda del Paral·lel, ja en marxa, plantejada per l’Ajuntament i impulsa conjuntament amb la Fundació El Molino (FEM), i es va posar l’accent, sobretot, en les transformacions que s’estan produint als barris afectats. Durant la reunió es va considerar que el projecte s’ha dissenyat en funció d’interessos empresarials que aposten pel turisme i l’atracció d’un perfil de visitants amb alt poder adquisitiu com a única eina per revitalitzar aquest espai. El Pla, tal i com denuncien els veïns, tampoc ha tingut en compte les necessitats dels barris i no ha anat acompanyat d’un veritable procés participatiu que recollís les crítiques i les propostes alternatives a les reformes plantejades per l’ajuntament.
La plataforma Aturem el Pla Paral·lel té diverses sensibilitats / Ana Inés Falcone
Entre les conclusions, els veïns demanen l’aturada de l’actual projecte de reforma del Paral·lel i un nou procés de participació veïnal “real”, i no “fantasma” com alguns titllen les comissions de seguiment convocades per l’Ajuntament i la FEM. A banda, els veïns prioritzen tres eixos sobre els que es treballar, com ara un replantejament de les noves placetes a les cruïlles de l’Avda. Paral·lel amb l’eixample de Sant Antoni; la reformulació de la inversió econòmica en la nova il·luminació pressupostada en 2,8M€ i la necessitat d’un Pla d’usos a favor de l’economia social. Mentrestant, moratòria en les llicències d’hotels, pisos turístics i terrasses a les àrees de conflicte.
En aquesta línia, la nova plataforma ha fixat una agenda immediata de treball i de mobilitzacions veïnals que donarà continuïtat al procés iniciat amb les Jornades.
Des de la creació de la plataforma, hi ha hagut una notòria repercussió mediàtica. La recollim aquí. Aquest diari, en la seva edició en paper de maig-juny, abordarà aquest conflicte.