Entrevista a Jordi Évole, periodista i conductor del programa Salvados
Jordi Évole reivindica la independència dels mitjans locals / Jordi Molina
@molina_jordi / Jordi Évole (Cornellà de Llobregat, 1974), un dels periodistes més guardonats del país, té els seus inicis en una petita televisió local de Viladecans. Conversem amb l’artífex de Salvados sobre la necessitat d’estendre un periodisme independent a cada racó del territori.
Diuen que ets un periodista camuflat d’humorista. És així?
M’agraden les barreges. El mateix Salvados ha és una suma de moltes influències. Algunes del món de l’humor, sobretot arran de la meva etapa amb l’Andreu Buenafuente; i d’altres del món del periodisme o el documental. Al final, aquesta barreja, fa que surti una cosa més o menys nova. Totes les etiquetes que m’han posat, si sóc més o menys periodista o humorista, em venen grans. Per això he hagut de fer-me el vestit a mida.
A Salvados t’has vestit de periodista, fins al punt de rebre múltiples reconeixements. Pots parlar de tot o topes amb pressions?
Nosaltres fem un programa que sovint no agrada als nostres directius, ni als anunciants de La Sexta. Però hem d’aprofitar la força que tenim, per la gent que ens mira, per explorar on són aquests límits. Fins ara hem pogut publicar tot allò que volíem encara que no fos del gust dels nostres caps. A vegades les pressions són el símptoma de que les coses s’estan fent bé. L’èxit de Salvados ens dóna llibertat i força.
Quin diagnòstic fas de l’ofici?
El periodisme viu una mena d’esquizofrènia. Per una banda és un moment d’or per fer periodisme, amb un interès enorme per part de la ciutadania. Però en canvi tenim uns mitjans en una situació molt delicada, amb pèrdues, crèdits, deutes… I això fa que moltes vegades manin més els creditors que els editors.
Els teus orígens, abans de ser el Follonero, es remunten al periodisme local…
El periodisme de proximitat és una gran escola. En el meu cas ho ha estat. Segurament supleix moltes de les carències que tenen les facultats de periodisme. Ara bé, molta gent ignora que el periodisme local és el que pateix més pressions. El poder o els grups de pressió estan més a prop, i això, en ocasions, provoca censura.
Pressions, censures i, a vegades, amenaces…
Els que hem mamat ràdio, premsa, o tele local les hem vist de tots colors. Cap regidor, ni grup empresarial o col·lectius de qualsevol mena poden pressionar els professionals. A mi m’han arribat a preguntar perquè he obert un informatiu amb un mort en un atracament. Que això dóna mala imatge del municipi, em deien. No estem per donar ni bona ni mala imatge, estem per explicar què passa.
Hi ha municipis on els mateixos equips de govern editen els seus mitjans locals…
És una anomalia enorme que es facin butlletins municipals finançats i redactats pels ajuntaments. Més que diaris semblen llibres d’On està Wally, amb la diferència que Wally és l’alcalde, que apareix en el 70% de les fotos d’aquell butlletí. Això no es pot considerar periodisme, és propaganda. Cada barri o població hauria de tenir el seu mitjà independent.
Fins a qui punt et condiciona la mirada el fet d’haver crescut a Cornellà?
Som la suma de moltes influències. Per mi ha estat una riquesa haver nascut a Cornellà, un indret amb una enorme barreja. La meva mare és granadina i el meu pare extremeny. Sempre m’ha agradat més la barreja que la puresa. M’agradava anar a la bodega de sota a casa, on tots eren del Madrid, i defensar el Barça. La cultura de barri influeix molt. I, en concret, la cultura de barri de Cornellà ajuda a ser més espavilat. El més semblant que conec a una pàtria és Cornellà.
De nen erets fan del jugador del Barça, Allan Simonsen, i la teva posició preferida era l’extrem esquerra. Políticament com et defineixes?
No ho sé… Depèn del tema. No crec que ningú es posi les mans al cap si dic que sempre he votat a l’esquerra. Però també sóc una persona molt de buscar el consens.
Tenir una opció ideològica marcada t’invalida per fer un bon periodisme?
No crec en l’objectivitat. Tots venim de casa amb una motxilla carregada de prejudicis i influències, d’una ideologia. El que sí que crec és en l’honestedat. En permetre que la realitat ens sorprengui i incorporar les reflexions amb les que no hi estiguem d’acord.
Quan un periodista s’enfronta a un personatge amb qui pot tenir certa afinitat ideològica, pot caure en l’amiguisme. Et passa?
No t’ho sabria dir. També penso que, de vegades, podem caure en l’error de ser més crítics del que realment caldria amb algú de qui es pugui sospitar afinitat. Potser m’ha passat. Això t’ho haurien de respondre els espectadors.
Com vius el procés sobiranista?
No sóc molt de separacions. Estic a favor del dret a decidir, però a decidir-ho tot. No només la qüestió territorial. A mi m’hagués agradat opinar si volia que un Govern fes retallades en sanitat o educació. Penso que a Espanya governarà qui tingui la valentia de posar les urnes a Catalunya. Però en aquests moments a Espanya fan falta polítics amb valentia.