Connecta amb nosaltres

Societat

Open camp: Benvinguts al futur!

Publicat

on

@pruna_ana / El 1992 l’anella olímpica de Barcelona acollia uns jocs olímpics que van suposar un abans i un després per a la ciutat. Gairebé 25 anys més tard, en aquest mateix espai  format per 32 hectàrees, s’obren les portes d’un projecte ambiciós que ha volgut aprofitar la infraestructura i equipaments esportius ja existents a Montjuïc per crear el primer parc temàtic dedicat als esports: “No hem construït de nou ni hem destrossat més la muntanya. Hem aprofitat les instal·lacions que ja hi eren i l’espai que fins ara estava tancat i barrat”, explica Paco Medina, el director general del projecte.

Com acostuma a passar quan ens trobem davant de projectes d’aquesta magnitud, la iniciativa compta amb nombrosos defensors, que consideren que l’Open Camp significarà una oportunitat única per aprofitar un espai emblemàtic i que, a més, potenciarà econòmicament els barris del districte de Sants Montjuïc. Però tampoc falten els detractors que veuen alguns perills en la privatització d’aquesta zona de la muntanya de Montjuïc. La plataforma veïnal Som Paral·lel al·lega que “les instal·lacions de la zona s’haurien d’aprofitar per fer-ne un ús comunitari enlloc de privat” i creuen que la muntanya “ofereix moltes més possibilitats més enllà d’un parc temàtic”.

Una de les experiències més aclamades / Open Camp

Una de les experiències més aclamades / Open Camp

Barcelona, la ciutat idònia

Feia 5 anys que els seus promotors estaven gestant el projecte i havien recorregut mig món abans de decidir-se per la capital catalana. “L’esport és el major entreteniment del món i Open Camp ha despertat l’interès de moltes ciutats. Però el millor lloc on podíem instal·lar-lo era a Barcelona”, diu Paco Medina. L’anell olímpic de la ciutat està molt ben conservat i la zona de l’estadi actualment només acollia esdeveniments puntuals (aquest any dos concerts de Coldplay i l’espectacle de vehicles Monster Jam), que d’ara endavant no s’eliminen sinó que conviuran amb les activitats d’Open Camp.

El parc, que obrirà les seves portes el proper 16 de juny, oferirà als seus visitants l’oportunitat d’experimentar en primera persona diverses atraccions esportives i convertir-se durant una estona en els seus ídols. Tot a través de la més moderna tecnologia: hi haurà pantalles per tot arreu i els participants podran registrar i comparar els seus resultats a través d’una aplicació de mòbil. Cada atracció es podrà gaudir durant un minut, el minut de glòria, però Medina assegura que “l’experiència serà totalment individualitzada” i que “es podrà repetir tants cops com es desitgi”. Les activitats es trobaran a l’Estadi Olímpic i també a la pista de hoquei, el camp de beisbol i la torre Calatrava. Els promotors també volen incloure el Palau Sant Jordi i les instal·lacions de l’INEFC a partir de l’any que ve.

Benefici o perjudici per a Montjuïc?

Open Camp no tancarà Montjuïc. Medina insisteix en que es tractarà d’un “parc temàtic obert” i que “els espais púbics ho seguiran sent”, obrint fins i tot espais de la zona que fins al moment eren inaccessibles. Els visitants pagaran una entrada –els preus oscil·len entre els 17 i els 28 euros– i obtindran una polsera magnètica per poder entrar a les diferents instal·lacions, que es trobaran dins i fora del recinte esportiu. Els organitzadors del projecte esperen arribar, el primer any, als 1.4 milions de visitants durant els 230 dies a l’any que el parc romandrà obert: de dilluns a diumenge els mesos d’estiu i de divendres a diumenge durant la resta de l’any. Un horari que, per a Som Paral·lel, confirma que es tracta “d’un procés de museïtzació de la muntanya que pretén encara explotar el model de turisme cultural del espectacle, un model que la mateixa ciutat demana aturar, repensar i reflexionar entre diverses veus”, diuen. De la seva banda, els organitzadors asseguren que es tracta d’un projecte que generarà impacte al districte des del primer dia: “Tot el que adquirim ho comprem a la zona” i afegeixen que volen “mantenir una interacció continua amb el teixit associatiu del barri”. Davant d’aquesta darrera afirmació, Som Paral·lel explica que encara ningú ha contactat amb ells i posen en dubte que realment existeixi aquesta voluntat d’interacció.

La pista de bàsquet d'Open Camp / Open Camp

La pista de bàsquet d’Open Camp / Open Camp

El projecte, que no compta amb cap subvenció pública, farà una inversió inicial d’uns 20 milions d’euros en millores, sistemes, personal o publicitat i preveu facturar 23 milions el primer any. Per assimilar les despeses, ha permès entrar a diversos socis però el Gabinet Gaudí, propietat del director del parc Paco Medina, es manté com a soci majoritari amb el 52% de les participacions. El parc compta també amb una important font d’ingressos com són els restaurants que hi haurà a la zona i les botigues d’esport i complements tecnològics. Pel que fa a la creació de treball, Open Camp ha contractat fins al moment a 505 persones, repartides entre les oficines i el parc de manera directa. Els 270 treballadors del parc, que han estat seleccionats a través de Barcelona Activa, són majoritàriament joves entre 18 i 29 anys que fins ara estaven sense ocupació.

Jaume Collboni amb el director del parc i els seus treballadors / Open Camp

Jaume Collboni amb el director del parc i els seus treballadors / Open Camp

Les experiències més espectaculars

A Open camp es podran trobar al voltant de 36 disciplines diferents, a més dels museus i les exposicions relacionades amb el món dels esports. Una de les atraccions més aclamades és Open 360, el simulador d’entrenament de futbol més avançat del moment, format per una màquina que llança pilotes i el jugador les ha de xutar a porteries i punts que apareixen virtualment al seu voltant. O l’Open Goool, on els participants poden posar-se a la pell dels periodistes esportius narrant en un minut algun dels millors gols de la història del futbol. També cal destacar l’Open Football, que recrea les accions d’un partit de futbol real amb so i ambient personalitzat, així com l’Open Basket, Hockey o Baseball, entre moltes altres atraccions. Una d’elles (Open Chair) està dedicada a l’esport paralímpic i consisteix en la recreació d’una carrera de 60 metres en cadira de rodes. A més de tot això, el visitant podrà triar altres experiències, com una revisió mèdica o un massatge esportiu. Un altre dels plats forts serà la festa de cloenda, que se celebrarà amb tots els honors cada vespre a l’Estadi.

Societat

Un col·leccionista d’art desnona Tapioles, 46

Publicat

on

Per

Els Mossos d’Esquadra han exectutat l’ordre de desallotjament contra dues persones que vivien des de feia quatre anys en un pis okupat a Tapioles, 46. Malgrat la presència de desenes d’activistes prohabitatge, el fort dispositiu policial desplegat aquest 22 d’octubre ha aconseguit acomplir el designi judicial, expulsar als veïns i entregar el pis a la propietat. També han identificat i denunciat a alguns activistes per “desobediència”.

Des del mateix sindicat assenyalen que el pis “feia anys que estava abandonat i en un estat ruïnós”. Mesos més tard d’entrar a viure-hi, els nous inquilins van començar a negociar amb la propietat un contracte de lloguer, però qualsevol acord va saltar pels aires després que “uns matons” agredissin a una de les veïnes.

Si bé aquest passat 30 de setembre la comitiva judicial va intentar desnonar sense èxit als veïns, finalment aquests han sigut expulsats gràcies al gran desplegament policial.

Segons ha denunciat el Sindicat de Barri del Poble-sec, la finca pertany a Tapioles 46 Barcelona SL, una empresa propietat del reconegut col·leccionista d’art, Juan Bofill. De fet, el mateix Bofill ja va ser detingut l’any 1992 per evasió de capital i condemnat el 2012, després que la Fundació Salvador Dalí denunciés la seva empresa, Faber Gòtic, per competència deslleial. •

Continua llegint

Societat

Endesa connecta amb una línia d’alta tensió la subestació de Mata amb l’Hospitalet

Publicat

on

Per

Endesa ha invertit 5,9 milions d’euros a instal·lar una nova línia d’alta tensió de 110 kV que connecta la subestació de Mata del Poble-sec amb les d’Hostafrancs i Sants (aquesta darrera, ubicada en el terme municipal de l’Hospitalet). Segons ha informat el responsable de la xarxa d’alta tensió de la companyia, Julián Mateos, el pressupost no només ha contemplat la posada en marxa de la nova línia, sinó també la millora i renovació parcial de les subestacions.

En total el nou cable té una extensió de 4,1 quilòmetres. Una longitud que ha provocat que les tasques dels operaris s’hagin allargat en el temps, ja que la instal·lació s’ha hagut de coordinar amb l’Ajuntament de Barcelona per minimitzar les afectacions. De fet, els operaris van començar a treballar en aquesta obra soterrada tot just a l’estiu de 2022 i no es preveu que finalitzin les tasques fins a finals d’any.

Avui dia els tècnics treballen en el sector de la Font de la Guatlla amb una bobina de cable elèctric. Segons han explicat els responsables, aquest nou cable ha de substituir el que es va instal·lar fa 30 anys i quedarà empalmat de forma subterrània amb la resta de la xarxa per aïllar trams per reduir les afectacions quan es produeixin incidències.

Un cop en marxa, la línia permetrà millorar el servei a 340.000 abonats. De fet, la seva implementació forma part del Pla Ciutat que van signar consistori i companyia, amb la intenció de preparar tota la xarxa de distribució de cara al previsible increment de demanda elèctrica en el futur. // ZS

Continua llegint

Societat

Rosari de problemes a l’Institut Consell de Cent

El centre vol renovar la seva imatge, consolidar el conserge que li van prendre i rehabilitar la façana

Publicat

on

L’Institut Consell de Cent, situat al situat al carrer de Carrera, 25, ha començat el curs amb tot un rosari de problemes. Un dels quals, i gairebé vital, la manca de conserge. El director de l’institut, Jesús Martín, denuncia com la manca d’una figura clau en el funcionament del centre va afectar a tota la comunitat educativa: “El 25 de juliol [el Consorci d’Educació de Barcelona] ens van informar per correu que ens treien el conserge. El motiu era que el necessitaven en un altre lloc”, recorda Martín.

Tot i aquestes primeres setmanes, l’institut ha aconseguit superar la fase crítica. Des del 23 d’octubre, el Consell de Cent compta de nou amb un conserge, contractat fins al 2027. “Al principi, només ens deixaven que treballés mitja jornada, però el necessitàvem a la tarda també. No el podíem compartir amb un altre institut, com s’havia plantejat. La figura d’un conserge va més enllà d’obrir i tancar el centre”, explica el director.

Problemes estructurals i autonomia limitada

Però més enllà de la problemàtica amb el personal essencial, l’institut també ha començat a patir problemes estructurals. “Fa anys [des del Consorci] ens van dir que millorarien l’estat de la façana, però mai ha estat així”, lamenta Martín. La pell de l’edifici s’ha deteriorat fins al punt que parts de la façana corren el risc de caure al carrer. Una circumstància que representa un perill per a la seguretat dels vianants i de la comunitat educativa. Encara que l’institut ha assumit de la seva butxaca algunes reparacions, la magnitud del problema supera la seva capacitat econòmica com a centre educatiu.

Un canvi d’imatge

“Volem canviar la mala fama que tenim com a centre. Som l’institut públic del Poble-sec i volem que vingui més gent del barri, no només la diversitat d’origen estranger, per exemple”, expressar el director. Tanmateix, considera que les condicions de l’edifici i la zona on es troba ubicat no ajuden a encarar aquest canvi de rumb.•

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024