@pruna_ana / El 1992 l’anella olímpica de Barcelona acollia uns jocs olímpics que van suposar un abans i un després per a la ciutat. Gairebé 25 anys més tard, en aquest mateix espai format per 32 hectàrees, s’obren les portes d’un projecte ambiciós que ha volgut aprofitar la infraestructura i equipaments esportius ja existents a Montjuïc per crear el primer parc temàtic dedicat als esports: “No hem construït de nou ni hem destrossat més la muntanya. Hem aprofitat les instal·lacions que ja hi eren i l’espai que fins ara estava tancat i barrat”, explica Paco Medina, el director general del projecte.
Com acostuma a passar quan ens trobem davant de projectes d’aquesta magnitud, la iniciativa compta amb nombrosos defensors, que consideren que l’Open Camp significarà una oportunitat única per aprofitar un espai emblemàtic i que, a més, potenciarà econòmicament els barris del districte de Sants Montjuïc. Però tampoc falten els detractors que veuen alguns perills en la privatització d’aquesta zona de la muntanya de Montjuïc. La plataforma veïnal Som Paral·lel al·lega que “les instal·lacions de la zona s’haurien d’aprofitar per fer-ne un ús comunitari enlloc de privat” i creuen que la muntanya “ofereix moltes més possibilitats més enllà d’un parc temàtic”.
Una de les experiències més aclamades / Open Camp
Barcelona, la ciutat idònia
Feia 5 anys que els seus promotors estaven gestant el projecte i havien recorregut mig món abans de decidir-se per la capital catalana. “L’esport és el major entreteniment del món i Open Camp ha despertat l’interès de moltes ciutats. Però el millor lloc on podíem instal·lar-lo era a Barcelona”, diu Paco Medina. L’anell olímpic de la ciutat està molt ben conservat i la zona de l’estadi actualment només acollia esdeveniments puntuals (aquest any dos concerts de Coldplay i l’espectacle de vehicles Monster Jam), que d’ara endavant no s’eliminen sinó que conviuran amb les activitats d’Open Camp.
El parc, que obrirà les seves portes el proper 16 de juny, oferirà als seus visitants l’oportunitat d’experimentar en primera persona diverses atraccions esportives i convertir-se durant una estona en els seus ídols. Tot a través de la més moderna tecnologia: hi haurà pantalles per tot arreu i els participants podran registrar i comparar els seus resultats a través d’una aplicació de mòbil. Cada atracció es podrà gaudir durant un minut, el minut de glòria, però Medina assegura que “l’experiència serà totalment individualitzada” i que “es podrà repetir tants cops com es desitgi”. Les activitats es trobaran a l’Estadi Olímpic i també a la pista de hoquei, el camp de beisbol i la torre Calatrava. Els promotors també volen incloure el Palau Sant Jordi i les instal·lacions de l’INEFC a partir de l’any que ve.
Benefici o perjudici per a Montjuïc?
Open Camp no tancarà Montjuïc. Medina insisteix en que es tractarà d’un “parc temàtic obert” i que “els espais púbics ho seguiran sent”, obrint fins i tot espais de la zona que fins al moment eren inaccessibles. Els visitants pagaran una entrada –els preus oscil·len entre els 17 i els 28 euros– i obtindran una polsera magnètica per poder entrar a les diferents instal·lacions, que es trobaran dins i fora del recinte esportiu. Els organitzadors del projecte esperen arribar, el primer any, als 1.4 milions de visitants durant els 230 dies a l’any que el parc romandrà obert: de dilluns a diumenge els mesos d’estiu i de divendres a diumenge durant la resta de l’any. Un horari que, per a Som Paral·lel, confirma que es tracta “d’un procés de museïtzació de la muntanya que pretén encara explotar el model de turisme cultural del espectacle, un model que la mateixa ciutat demana aturar, repensar i reflexionar entre diverses veus”, diuen. De la seva banda, els organitzadors asseguren que es tracta d’un projecte que generarà impacte al districte des del primer dia: “Tot el que adquirim ho comprem a la zona” i afegeixen que volen “mantenir una interacció continua amb el teixit associatiu del barri”. Davant d’aquesta darrera afirmació, Som Paral·lel explica que encara ningú ha contactat amb ells i posen en dubte que realment existeixi aquesta voluntat d’interacció.
La pista de bàsquet d’Open Camp / Open Camp
El projecte, que no compta amb cap subvenció pública, farà una inversió inicial d’uns 20 milions d’euros en millores, sistemes, personal o publicitat i preveu facturar 23 milions el primer any. Per assimilar les despeses, ha permès entrar a diversos socis però el Gabinet Gaudí, propietat del director del parc Paco Medina, es manté com a soci majoritari amb el 52% de les participacions. El parc compta també amb una important font d’ingressos com són els restaurants que hi haurà a la zona i les botigues d’esport i complements tecnològics. Pel que fa a la creació de treball, Open Camp ha contractat fins al moment a 505 persones, repartides entre les oficines i el parc de manera directa. Els 270 treballadors del parc, que han estat seleccionats a través de Barcelona Activa, són majoritàriament joves entre 18 i 29 anys que fins ara estaven sense ocupació.
Jaume Collboni amb el director del parc i els seus treballadors / Open Camp
Les experiències més espectaculars
A Open camp es podran trobar al voltant de 36 disciplines diferents, a més dels museus i les exposicions relacionades amb el món dels esports. Una de les atraccions més aclamades és Open 360, el simulador d’entrenament de futbol més avançat del moment, format per una màquina que llança pilotes i el jugador les ha de xutar a porteries i punts que apareixen virtualment al seu voltant. O l’Open Goool, on els participants poden posar-se a la pell dels periodistes esportius narrant en un minut algun dels millors gols de la història del futbol. També cal destacar l’Open Football, que recrea les accions d’un partit de futbol real amb so i ambient personalitzat, així com l’Open Basket, Hockey o Baseball, entre moltes altres atraccions. Una d’elles (Open Chair) està dedicada a l’esport paralímpic i consisteix en la recreació d’una carrera de 60 metres en cadira de rodes. A més de tot això, el visitant podrà triar altres experiències, com una revisió mèdica o un massatge esportiu. Un altre dels plats forts serà la festa de cloenda, que se celebrarà amb tots els honors cada vespre a l’Estadi.