Connecta amb nosaltres

Cultura

La llibertat insubornable

La periodista Bel Zaballa ha publicat una biografia de Manuel de Pedrolo per celebrar el seu centenari

Publicat

on

Bel Zaballa ha publicat la biografia Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable (Sembra Llibres, 2018), una magnífica forma d’introduir-nos en la vida i l’obra d’aquest interessantíssim autor de la literatura catalana del segle XX. El llibre es divideix en cinc grans apartats amb uns títols molt ben trobats: “L’hereu de l’Aranyó que se’n va anar a la guerra”, “Com fer-se escriptor i no morir en l’intent”, “L’intel·lectual i referent independentista”, “Una vasta obra eclipsada pel Mecanoscrit” i “Ja no em plau la vida”, que ens serveixen de portes d’entrada als diferents moments de la vida d’aquest escriptor. A més, l’obra acaba d’una manera ben original: amb unes mostres de la poesia visual de Manuel de Pedrolo.

Aquesta biografia és un veritable regal per als lectors ja que, fins ara, no en disposàvem de cap sobre Pedrolo. A més, cal afegir que l’autora s’ha capbussat en una ingent documentació i ha sabut confegir un magnífic llibre on s’interrelacionen les paraules de la periodista, la veu de Pedrolo i una selecció brillant de fotografies que il·luminen el text i, a més, serveixen al lector per introduir-se en la vida i l’obra d’un autor tant important per les nostres lletres.

Tal i com podem llegir a la contraportada, “Pedrolo no va deixar de ser mai aquell home senzill i insubornable als drets socials i nacionals del nostre poble” i aquest és precisament la seva herència. Un veritable tresor que, gràcies a la tasca de Sembra Llibres i de Bel Zaballa, avui se’ns mostra més refulgent que mai. En aquest Any Pedrolo, ple de reedicions i inèdits, Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable aconsegueix brillar amb llum pròpia i esdevenir un llibre inexcusable per a qualsevol lector interessat en la vida de l’autor d’obres tan agosarades com ara el cicle “Temps Obert”.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cultura

L’Ajuntament blinda la música en viu

Millora de les condicions per fer concerts

Publicat

on

Aquest mes de març l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la modificació de l’Ordenança Municipal de les Activitats i dels Establiments de Pública Concurrència. Aquesta modificació suposa més flexibilitat en les condicions necessàries perquè els bars, associacions i botigues de la ciutat que formin part dels anomenats Espais de Cultura Viva programin concerts amb instruments electrificats. Amb la nova normativa, els locals que programin concerts en semi-acústic hauran de considerar un aïllament per a una emissió de 90 decibels, podran ampliar l’aforament de forma variable i comptaran amb un web municipal de l’ICUB de suport i coordinació.

Una lluita històrica

Els Espais de Cultura Viva que poden acollir-se a aquestes condicions són locals amb un aforament màxim de 150 persones, que programin com a mínim 40 actuacions a l’any –siguin de música, poesia o qualsevol altra art escènica– i que estiguin vinculats a entitats del barri. La Plataforma Música Viva, que ha estat pressionant durant tota l’actual legislatura per aconseguir la modificació de l’ordenança, celebra el que diuen és “una victòria de tot el sector musical de la ciutat”. L’impulsor de la plataforma, Toni Oller, ha fet visible la seva satisfacció però també afegeix que “la lluita continua perquè encara queda molta feina per dignificar la música i el treball dels músics”.

Als voltants del Paral·lel es pot gaudir de concerts en viu a locals com 23 Robadors, l’Associació Jam Circus, l’Associació Cultural Porta Roja, el JazzSí Club, el bar Makinavaja o el Big Bang, entre d’altres.

Continua llegint

Cultura

Nova Diada Castellera

Publicat

on

Per

Continua llegint

Cultura

Ben aviat, cantada d’Havaneres

Publicat

on

Per

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.