En Pep Sala (Barcelona, 1966) és el president de l’Associació de Veïns del barri de Sant Antoni des de fa 12 anys. És molt de temps, ho reconeix, però també lamenta que és molt difícil trobar algú que ocupi el seu lloc. Volen que sigui una dona i jove i, de moment, no hi ha candidates. Sant Antoni és un dels barris que més està patint els efectes de la gentrificació, de la bombolla immobiliària i de l’especulació. Segons les estadístiques, un pis de lloguer costa de mitjana 887 €. Parlem amb Sala d’aquesta gran preocupació i també del futur Mercat de Sant Antoni i la Superilla, que han de transformar per complet aquest barri de l’Eixample.
Quina és la tasca de la vostra associació?
Treballem amb tres línies: tot el que són temes socials i fer xarxa entre veïns; l’altra pota seria territori i habitatge i, per últim, el tema de cultura popular.
La gentrificació, una paraula que abans no significava res, és ara el principal problema dels veïns de Sant Antoni. Quins són els efectes?
L’efecte directe és que molta gent que ha viscut aquí tota la vida, no es pot quedar. Han de marxar perquè és un barri que s’ha encarit molt. Hi ha molts pisos turístics, tot i que no és el barri que en té més, i el barri s’ha posat de moda, per la qual cosa és més car viure-hi.
Teniu mig barri en obres per la implantació de la ‘superilla’. Com rebeu la pacificació dels carrers de Tamarit i Borrell?
Sant Antoni és un barri sense places i no tenim espais públic per als veïns. Per tant, guanyar aquest espai per al veïnat era una demanda històrica. El carrer Borrell és un carrer amb poc trànsit i hi ha equipaments a la vora, escoles… té lògica que es pacifiqui aquesta zona. I en el cas de Tamarit és el mateix.
Aquestes millores poden suposar més encariment del barri?
Nosaltres no ens resignem. No pot ser que millores com aquesta o com la del Mercat de Sant Antoni, que són reivindicades pel veïnat des de fa temps perquè fan falta, siguin la causa de que pugin els preus de l’habitatge. Si pugen els preus és perquè algú deixa que pugin.
Com combatiu això?
Recollint casos reals i traslladant-los a l’Ajuntament, demanant a les administracions que facin la seva feina controlant l’especulació. Nosaltres ens adrecem a l’Ajuntament per instar-los a que comprin habitatges per a lloguer social, fixin índexs de preus, apugin impostos als apartaments turístics… Sabem que no és només competència d’ells però a d’altres ciutats fan coses d’aquesta mena i se’n en surten.
Ara mateix hi ha un pla d’usos al barri?
No. Ara mateix hi ha una moratòria i el pla d’usos hi serà al febrer. Ara per ara no sabem res del pla d’usos, sempre hem rebut llargues. Ens diuen que s’està treballant però de moment no sabem com anirà. Sí que és cert que s’han restringit les llicències de bars però de restaurants no.
Us preocupa que el carrer Parlament esdevingui un nou carrer Blai?
Sí. Es va parlar de peatonalitzar-lo, però nosaltres no estem d’acord. La nostra aposta era peatonalitzar el carrer del Marqués de Campo Sagrado. Nosaltres reivindiquem que al carrer Parlament hi hagi comerç de proximitat i que hi hagi barreja d’usos, no un monocultiu de bars i restaurants. Molts creuen que d’aquí a deu anys en quedaran la meitat dels bars, però de moment el que ens preocupa és que algú que hi vulgui posar una botigueta de barri, no pot. És tan car i tenen tan poques facilitats que no surt gens a compte.
Quines són les altres preocupacions dels veïns de Sant Antoni en aquests moments?
Un dels grans temes són els canvis que hi ha hagut de les línies de bus. El 37 funcionava com un bus de barri i ja no existeix. D’altra banda, la precarietat i la crisi ens afecta, com a molts altres barris, i aquí tenim la sensació de que Serveis Socials no fa tot el que hauria de fer… tenim tota l’Avinguda Mistral plena d’indigents i creiem que les xarxes que treballen amb aquests temes s’hi ha d’esforçar més. No creiem que tingui cap sentit que la Guàrdia Urbana els faci moure a d’altres llocs. I l’altre gran tema pendent és que al barri només tenim una escola pública, Ferran Sunyer, i no tenim cap institut. Difícilment es podrà fer alguna cosa perquè tampoc tenim cap solar…
Ja hi ha data per inaugurar el Mercat de Sant Antoni? Què ha quedat pel camí en tots aquests anys?
En principi s’inaugura a finals d’abril, juntament amb la superilla. Al començament es deia que les obres durarien 36 mesos i han acabat durant vuit anys. Durant tot aquest temps han caigut algunes parades, que han plegat abans d’acabar el projecte. Nosaltres ho rebem amb moltes ganes. El mercat estava fet pols i un mercat és necessari per regular preus. També és cert que els paradistes des de sempre han dit que no volien convertir-se en una nova Boqueria de cap manera. De fet, ens insten a que en els espais públics al voltant del mercat hi organitzem activitats culturals, actuacions… i que hi hagi vida de barri.
De fet, al barri hi ha un teixit cultural i social important.
Sí, i això ha crescut molt amb l’equipament de Calàbria 66. Ara que vindrà la Festa Major, som unes cinquanta entitats i una vuitantena entre entitats i equipaments. Tots ens coneixem i treballem junts en els consells de barri.