Connecta amb nosaltres

Societat

Comencen les obres de remodelació de l’avinguda Paral·lel en base al polèmic Pla Paral·lel

Publicat

on

Els treballs s’han iniciat avui dilluns 5 de maig i no suposen noves afectacions al trànsit ja que es duen a terme dins dels trams actualment ocupats per les obres del col·lector de l’avinguda. Mentrestant, col·lectius veïnals i part del teixit associatiu prepara una reunió de cara l’11 de maig per mirar d’incidir en el projecte.

@zona_sec / L’Ajuntament de Barcelona, a través de BIMSA, comença aquesta setmana les obres de remodelació de l’avinguda Paral·lel de Barcelona que han de permetre revitalitzar aquesta via i que ha suposat importants crítiques per part del teixit veïnal. L’actuació, segons l’ajuntament, pretén millorar l’espai públic guanyant espai per als vianants, creant sis noves places a les actuals illetes costat Eixample i es traslladarà el carril per a bicicletes al centre de la via, amb la voluntat de guanyar seguretat viaria i millorar la convivència entre vianants i ciclistes.

El projecte també preveu una millora de la il·luminació i dels paviments i dóna continuïtat a l’obra que està en marxa per dotar l’avinguda i els barris veïns d’un nou col·lector. Les obres es faran per fases, set, i s’allargaran fins al març del 2015. La remodelació suposarà una inversió total de 9.499.804,39 (IVA inclòs). La primera fase, que comença ara, no té noves afectacions al trànsit. Consisteix en l’inici de l’obra civil de la mitjana verda del carril bici, que anirà pel mig de l’avinguda, en els trams actualment ocupats per les obres del col·lector de l’Avinguda Paral·lel. Així mateix es començaran els treballs de la placeta, situada al costat Eixample, dels carrers Compte Borrell-Andana, mantenint l’actual configuració de la zona d’obres i sense que hi hagi canvis en els sentits de circulació.

paralel_farola_virtual

Imatge virtual de la placeta en forma de ‘Y’ que es vol projectar / Ajuntament BCN

Aquest 26 d’abril, tal i com va expplicar Zona Sec, diverses plataformes i associacions dels barris Poble-sec i Sant Antoni, farts d’una comissió de seguiment poc participativa, es reunien per avaluar l’impacte real de la remodelació envers els barris colindants. Un dels punts que va generar més consens entre el teixit veïnal és la poca credibilitat del procés participatiu que, segons Ajuntament i la FEM, ha caracteritzat el disseny del projecte.

El president de l’associació de veïns de Sant Antoni, Pep Sala, va lamentar el contingut excessivament tècnic de les reunions, “on els veïns hi vam deixar d’assistir perquè tot el que proposàvem no era tècnicament viable”. En la mateixa línia es va manifestar el president de l’associació cultural Teatre Talia Olpympia, Toni Oller, molt decebut amb la manca de permeabilitat del projecte. Més radicals es van mostrar des de l’Assemblea de Barri Poble-sec, que directament no van assistir mai a cap comissió de seguiment ja que, per ells, Ajuntament i FEM, van presentar des del principi un projecte tancat.

web1_ok

Veïns es manifesten en contra del Pla Paral·lel / J.Molina

Els treballs de la fase 1 que s’allargaran fins a finals de juny, també permetran començar, a partir del 20 de maig, els treballs de la placeta costat Eixample als carrers Entença-Tamarit i de la placeta que hi ha on es troben Tamarit i l’avinguda, a la vorera del Poble-sec.

Més espai pels vianants? 

El projecte preveu la creació de sis placetes en els punts de trobada de l’avinguda Paral·lel amb els carrers de l’Eixample. Les intervencions previstes en aquestes cruïlles tenen per objectiu crear un espai que pugui ser pol d’activitats ciutadanes, escenaris per a activitats teatrals de carrer, o espais per terrasses de bars i restaurants. Aquestes actuacions tenen com a resultat l’augment de l’espai urbà destinat al vianant amb un 50% més de superfície.

Les cruïlles que es remodelaran i es convertirán en places són:
1. Entença-Tamarit
2. Rocafort-Manso
3. Calàbria-Parlament
4. Viladomat- Marqués del Campo Sagrado
5. Borrell-Aldana
6. Ronda Sant Pau

El projecte també contempla intervenir a la vorera sud del Paral·lel i peatonalitzar la majoria de les cruïlles en la trobada amb els carrers del Poble-sec, aconseguint la continuïtat de la vorera del Paral·lel. S’actuarà en el tram comprès entre el carrer Lleida i Ronda de Sant Pau.

Es preveu pavimentar a nivell (prioritat invertida) les trobades de la vorera sud del Paral·lel amb els carrers del Poble-sec que no formen part de la xarxa viària bàsica, a fi de conformar uns àmbits de cantonada, lliures de vehicles estacionats o parats, per a l’ús lúdic dels vianants. D’aquesta manera, a més, es minimitzen les interrupcions de la vorera del Paral·lel i permet el passeig a nivell al llarg de la vorera. Les voreres es pavimentaran amb panot.

Les cruïlles que es remodelen a nivell:
1. Vallhonrat
2. Ricart
3. Blasco de Garay
4. Margarit

Cruïlles que es remodelen mantenint el pas de vehicles deprimit:
1. Tamarit
2. Pintura viària de Tamarit-Lleida per a circulació autobusos.

Un nou enllumenat eficient i dotat de totes les noves tecnologies
La reforma del Paral·lel contempla també la renovació de l’enllumenat seguint els criteris del Pla Director d’Il·luminació, afavorint l’estalvi energètic i millorant la sensació de seguretat. Per aquesta via s’ha dissenyat una nova columna d’enllumenat versàtil, que preveu dos tipus d’il·luminació (la funcional i l’ornamental o escènica), a base de làmpades LED’s. Aquesta nova columna de 9 metres d’alçada i d’acer galvanitzat també actuarà com a suport d’elements de comunicació i de l’àmbit TIC i allotjarà nodes de cobertura wifi i sensors mediambientals entre d’altres serveis municipals.

Il·luminació funcional i ornamental
La il·luminació del vial i del carril bici es realitzarà mitjançant dues llumeneres de LEDs independents situades en el braç de 2.5m. Per a la il·luminació ornamental es preveu el disseny per a la futura instal·lació de projectors LED RGB que es col·locaran en la part superior de la columna. Per a la il·luminació escènica de les places es preveuen projectors LED RGB col·locats a la part superior de la columna.

Els projectors per a la il·luminació ornamental i escènica estaran comandats amb sistema que permet emetre una tonalitat variable de color i d’intensitat amb la possibilitat de controlar a distància i a temps real aquests elements. Aquest sistema es gestiona amb un software diferent de l’enllumenat funcional. Es poden comandar els projectors ornamentals per a que representin una escena amb llum dinàmica en dates significatives. A més es preveu la possibilitat d’instal·lar projectors d’imatges fixes sobre el paviment en determinades columnes.

Per a Repensar Poble-sec, una comissió de l’Assemblea de Barri de Poble-sec, és insostenible “des d’un punt de vista ètic i urbanístic” que es destinin prop de 2,8 milions d’euros en millorar l’enllumenat d’un eix que hauria de prioritzar altres aspectes, tenint en compte que travessa barris com el Raval, el Poble-sec o Sant Antoni, amb una renda familiar per sota de la mitjana de la ciutat. De fet, el 30% del pressupost total serà només per enllumenat.

Articles relacionats
Quin Pla Paral·lel volem?
Entrevista a Javier Fraga (Raons Públiques)
Reportatge: El Paral·lel de les persones que es rebel·len
Entrevista Elvira Vázquez (Fundació El Molino)

Societat

Els gripaus de Laribal, morts per la presència de sabó a l’estanc

Els tècnics municipals confien en el fet que les poblacions veïnes d’amfibis recolonitzin la bassa

Publicat

on

La bassa dels jardins de Laribal, contaminada. Segons ha pogut saber en exclusiva ZONA SEC, els tècnics de l’empresa municipal BCASA han detectat la mort de la fauna d’un dels estancs d’aquest jardí històric, derivat de la possible presència de sabó a l’aigua. Tot plegat, per l’ús que fan algunes persones que viuen a la muntanya i que fan servir les basses per netejar la roba.

Segons fonts municipals, l’afectació als jardins de Laribal és un fet “puntual” i no s’ha detectat cap succés similar a la resta de parcs. De totes maneres, el cas ja està en coneixement dels Agents Rurals, que van aixecar acta.

La fauna, principal damnificada

Segons les mateixes fonts l’afectació ha afectat bàsicament la població de tòtils que vivien en aquesta bassa (un gripau petit de 4 o 5 centímetres). En qualsevol cas, no es tracta d’una espècie en risc i els tècnics confien que les poblacions que hi ha a altres basses de la muntanya recolonitzi els jardins de Laribal. A hores d’ara l’aigua de la bassa ja resta renovada i lliure de productes. Respecte a la flora, aquesta no s’ha vist afectada per la presència de sabó a l’aigua pel fet de ser més resistent.

2011, el precedent més greu 

Els fets han fet recordar l’enverinament que van patir milers d’amfibis fa més d’una dècada a les basses dels jardins del Teatre Grec. Aleshores, sí que va resultar un enverinament provocat amb un dissolvent molt potent.

Continua llegint

Societat

44 projectes presentats als Pressupostos Participatius

L’Ajuntament ja ha començat a filtrar les idees proposades pel veïnat d’acord amb la seva viabilitat tècnica

Publicat

on

Barcelona torna a posar en marxa els pressupostos participatius amb 30 milions d’euros sobre la taula. Aquests diners, els quals es repartiran entre els districtes segons criteris d’equitat socioeconòmica, busquen la implicació activa de la ciutadania en la presa de decisions. Al districte de Sants-Montjuïc s’han reservat més de tres milions d’euros a repartir entre els barris. La resposta del veïnat ha estat de 169 propostes, 44 de les quals han estat al Poble-sec.

Entre elles, la rehabilitació de la carpa del pati de l’escola i institut Bosc de Montjuïc, espai que utilitzen diàriament 500 alumnes i que necessita reformes urgents per garantir-ne la seguretat. També es planteja renovar vestidors i grades al complex esportiu municipal ‘Pau Negre-Parc Migdia’ de Montjuïc, seu de diversos clubs d’hoquei catalans que entrenen durant tot l’any.

Les propostes reflecteixen, alhora, una sensibilitat social i cultural. La comunitat musulmana impulsa una iniciativa per crear un cementiri particular que respongui a les seves tradicions i necessitats. I, per altra banda, els joves podrien beneficiar-se de projectes com ‘Sants 2 Reviu’, que proposa reconvertir zones en desús en espais multifuncionals per al lleure i la convivència.

Altres projectes, com la transformació de la muntanya de Montjuïc en un pulmó verd més accessible, destaquen per la seva aposta per la sostenibilitat i el gaudi col·lectiu. Aquesta inclou la reducció del trànsit i la millora de les zones verdes per fer-les més acollidores, ja que afirmen que l’espai “s’ha convertit en una franja de sensesostres”. També, escoles com Tres Pins busquen la pacificació del seu entorn pel gran volum de circulació que resulta un perill pels alumnes del centre.

El procés es desenvolupa en diverses fases. Primer, els veïns presenten les propostes. Després, aquestes són sotmeses a una valoració tècnica per garantir-ne la viabilitat, fase en què es troba l’Ajuntament i que finalitzarà el 24 de gener. Posteriorment, s’obrirà una votació ciutadana per determinar quins projectes es portaran a terme. No serà fins a l’abril d’aquest mateix any que es tancaran les votacions i es començaran a posar en marxa, així que caldrà esperar per poder veure els resultats del procés.

Continua llegint

Societat

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer: creativitat i art contemporani

Publicat

on

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer s’ha convertit en un referent de la integració de l’art contemporani dins l’educació gràcies a la seva participació en el programa Espais C (Espais de creació artística a les escoles de primària de Barcelona). Aquesta iniciativa transforma un espai del centre en un taller compartit entre l’alumnat i un artista resident.

Un espai-taller per a la creativitat

El centre ha habilitat un espai on l’artista Març Rabal desenvolupa la seva feina. Aquesta iniciativa busca normalitzar la presència de l’art contemporani als centres educatius.

El programa no només dota l’escola d’un espai de creació, sinó que transforma la manera com l’art és percebut dins l’educació. Gràcies a aquesta iniciativa, els estudiants tenen accés directe a la creació contemporània i poden desenvolupar habilitats com la cooperació, la imaginació i el pensament crític.

A més, el model beneficia també l’artista, que rep un espai per treballar i establir vincles amb la comunitat educativa i el barri.

Una xarxa de col·laboració

Espais C és una iniciativa de l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona, creada en col·laboració amb la Universitat Autònoma. El programa, coordinat per l’entitat Experimentem amb l’Art, compta amb la participació de cinc institucions i espais artístics: Hangar, La Capella, el Museu Tàpies, la Fundació Suñol i Chiquita Room.

Des del seu inici durant el curs 2015-2016, Espais C ha estat un pont entre l’art contemporani i el món educatiu, amb la participació de quinze escoles, 39 artistes i sis equips de mediació. Aquest projecte fomenta la interacció entre la creativitat artística i el pensament crític, oferint als estudiants una visió renovada de l’art en el context de l’educació.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024